NIEUWSB&W

Nieuwe beveiliging Sony

Redactie HiFi.nl | 16 november 2003 | B&W

Het uitwisselen van digitale muziekbestanden via internet is de platenwereld al jaren een doorn in het oog. Er zijn ook een groot aantal initiatieven geweest hierin verandering aan te brengen, maar met averechtse effecten. De dreiging van rechtzaken door haperende CD spelers en PC`s door schijfjes met kopieerbeveiliging hangt nog steeds in de lucht. Sony denkt nu met een andere benadering het gouden idee gevonden te hebben.

In tegenstelling tot de meeste technieken is de nieuwe Second Session beveiliging van Sony niet tegen het kopiƫren van de muziek op je PC of op je, Sony, MP3 speler. Wel is het aanbieden van de muziek aan peer-to-peer netwerken onmogelijk. Volgens de technisch directeur van Sony spelen de CD`s daardoor op vrijwel alle spelers probleemloos af. Alleen de digitale bestanden die dezelfde muziek bevatten zijn alleen af te spelen op Sony apparatuur.

De eerste CD is nu uitgebracht in Duitsland en voor de platenmaatschappij zijn twee zaken belangrijk. Speelt de CD ook probleemloos af en beoordelen mensen de extra mogelijkheden die de CD biedt als positief. Zo kun je websites bezoeken met exclusieve aanbiedingen, bonus tracks en de mogelijkheid kaarten voor concerten te kopen, alles alleen toegankelijk via de officiƫle CD. Overigens claimt Sony niet dat het systeem onfeilbaar is, maar door de extra`s vertrouwt het bedrijf erop dat de consument geen misbruik van het systeem zal maken.

MERK

EDITORS' CHOICE