NIEUWSNAD

NAD geïntegreerde versterker

Redactie HiFi.nl | 13 oktober 2003 | NAD

De C372 is de nieuwste telg in NAD`s gunstig geprijsde reeks geïntegreerde versterkers. Ontwikkeld op basis van de sterke punten van de veelgeprezen C370 (winnaar van de EISA "versterker van het jaar" award 2002, 2 x (!) "What Hifi" versterker van het jaar), biedt de C372 veel verbeteringen en verfijningen. Onmiddellijk zichtbaar is de cosmetische wijziging en de meer robuuste volledig metalen constructie van het chassis, tezamen met een verbeterde afstandbediening.

NAD C372

Binnenin, zijn de Pure klasse A voorversterker en besturingsmodules opgewaardeerd met de laatste generatie "high performance" halfgeleiders. Ook de voeding heeft een complete opwaardering gehad, waarbij de grotere ringkern transformator in samenwerking met 105C condensatoren bijdraagt aan een toename van 20% in uitgangsvermogen tot 150Watt continu. Een verbeterde toonregeling en gewijzigde lay-out van de print hebben er toe geleid dat vervorming en ruis gereduceerd zijn tot een nog nooit eerder vertoond niveau. Alles bij elkaar betekenen deze aanpassingen een grote verbetering in geluidskwaliteit die simpelweg gehoord moet worden.

Features

De C372 is volledig afstandbedienbaar en wordt geleverd met de nieuwe NAD SR-5 systeem afstandsbediening. De afstandbediening heeft een ergonomische vormgeving met grote knoppen die door hun vorm en positie makkelijk uit elkaar te houden zijn, zodat de bediening intuïtief en plezierig is. De SR-5 bedient ook veel andere NAD apparaten zoals cd-spelers, tuners, etc..

Flexibiliteit is een ander sterk punt van NAD. De C372 heeft 7 lijningangen(inclusief 2 x tape in/out met kopieermogelijkheid) en de voorversterker kan gescheiden gebruikt worden van het eindversterker gedeelte zodat u makkelijk kunt opwaarderen of uitbreiden met randapparatuur. Hierdoor kan de C372 aangepast worden om aan uw toekomstige systeemeisen te voldoen. De C372 biedt twee voorversterkeruitgangen: veel systemen hebben namelijk voordeel bij het gebruik van meerdere eindversterkers voor Bi-amping (waarbij aparte eindversterkers gebruikt worden om het "hoog"-en "laag" gedeelte van luidsprekers aan te sturen). Met de tweede voorversterkeruitgang kan een extra eindversterker, zoals de NAD C272 makkelijk aan worden gesloten. De tweede voorversterker uitgang heeft een variabele uitgangsspanning, zodat nagenoeg iedere eindversterker aangesloten kan worden. Deze uitgang kan ook gebruikt worden om een actieve subwoofer aan te sluiten, wat een steeds populairder wordende optie is.

Voor het op afstand in- en uitschakelen van randapparatuur, zoals eindversterkers of actieve luidsprekers, is de C372 uitgerust met een 12V-trigger systeem. Bij het inschakelen van de versterker zal de 12V-trigger geactiveerd worden, welke op zijn beurt de 12V-ingangen van de randapparatuur zal inschakelen.

Het is tegenwoordig modieus om toonregeling op versterkers achterwege te laten. Maar mits de toonregeling goed is ontworpen, kan een toonregeling erg nuttig zijn bij het maken van aanpassingen aan het klankbeeld. De toonregeling van de C372 werkt uitsluitend op de extremen van de frequentiecurve, zodat het belangrijke middengebied onaangetast blijft. De toonregeling kan ook geheel uit het signaalpad gehaald worden door middel van de "tone defeat" toets. De C372 heeft ook NAD`s eigen uitschakelbare "Soft Clipping" circuit, welke de kans op beschadigingen van de luidsprekers bij langdurig op hoog volume beluisteren dramatisch beperkt.

Design/Powerdrive™

De C372 profiteert ook van het NAD Powerdrive™ circuit, ondertussen een zeer gewaardeerd systeem dat inmiddels in iedere NAD versterker wordt toegepast (zoals in de met vele inter- nationale prijzen overladen versterkers C320BEE en C370). Het Powerdrive™ ontwerp staat de C372 toe om maximale prestaties te bieden onder nagenoeg alle omstandigheden, onafhankelijk van de aangesloten luidsprekers. Dit Powerdrive™ circuit detecteert automatisch de impedantiekarakteristiek van de aangesloten luidsprekers en past daarop de instelling van de voeding aan, om zodoende het beste aan te sluiten bij de aan- geboden belasting. Powerdrive™ is een praktische oplossing om een versterker makkelijk om te laten gaan met de dynamiek in muziek en verschillende luidsprekerimpedanties. Hierdoor heeft de C352 de ideale eigenschappen om veel dynamisch vermogen te leveren, gecombineerd met de mogelijkheid om lage luidsprekerimpedanties aan te sturen tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

NAD zet zich ook af tegen de nietszeggende "brochure vermogens" - die geclaimd worden door veel van onze concurrenten - door het bieden van zogenaamde "Full disclosure power specs". Wij specificeren het minimale continu vermogen, over de gehele hoorbare bandbreedte (20Hz-20kHz), met opgegeven vervorming, voor zowel 8 als 4 ohm belastingen, met alle kanalen gelijktijdig aangestuurd. Maar misschien nog belangrijker, wij specificeren ook het dynamisch vermogen bij 8, 4 en zelfs 2 ohm, wat een beter inzicht geeft in de manier waarop een versterker presteert in een huiskamersituatie met muziek en wisselende luidsprekerimpedanties.

Maar zelfs de meest zorgvuldig samengestelde specificaties kunnen niet vertellen hoe een versterker klinkt. Alleen uw oren kunnen het uiteindelijke resultaat beoordelen. We willen u dan ook met klem adviseren NAD te beluisteren en te vergelijken met andere producten in zijn prijsklasse, en zelfs een prijsklasse hoger. We zijn ervan overtuigd dat u geen versterker vindt die in de buurt komt van de C352`s muzikaliteit, prestaties en ongelooflijke prijs/kwaliteits- verhouding.

MERK

EDITORS' CHOICE