NIEUWSDALI

Jubileum model Dali


Redactie HiFi.nl | 22 september 2003 | DALI
DALI heeft tijdens de "High End Frankfurt 2003" als speciaal jubileummodel de Dali Helicon 400 geïntroduceerd. Deze luidspreker is een waar jubileummodel, en is het resultaat van twee decennia ervaring met het ontwerpen en fabriceren van zeer hoogwaardige luidsprekers.

De naam Helicon vindt zijn oorsprong in de Griekse mythologie, en verwijst naar een bergketen in Griekenland. De legende gaat dat dit de plaats is waar de beschermheiligen van de wetenschap en kunst hun woonplaats hadden; de zogenaamde MUZEN. Deze muzen (er waren er negen) waren dochters van de god Zeus. Vandaag de dag verwijst de term MUZiek nog altijd naar deze beschermheiligen.

Helicon 400

De Helicon 400 is een middelgrote, vloerstaande luidspreker in echt houtfineer met lakafwerking op het allerhoogste niveau. De zijpanelen zijn afgerond en de luidspreker staat op een stevige voet met verstelbare spikes. Technisch gezien is de Helicon 400 een 2,5-weg systeem, opgebouwd uit twee identieke 6,5" woofers/midranges en een speciaal door Dali ontwikkelde tweeter-module zoals gebruikt in haar toplijn, de "Dali Euphonia".

Dali Helicon 400

De twee woofers verzorgen samen de laagweergave, waarbij één van de woofers afvalt boven 500Hz, terwijl de andere doorloopt tot 3000Hz waar de speciale tweeter-module het overneemt. Deze module is opgebouwd uit een 1" soft-dome tweeter en een ribbon tweeter. De 1" soft-dome tweeter is gemaakt van onvoorstelbaar dun zijde, waarover een coating is aangebracht die het mogelijk maakt om lucht te verplaatsen. Vanaf 10.000Hz neemt de ribbon-tweeter de hoogweergave over. De vorm en de lage massa van de ribbon tweeter maken het mogelijk om erg hoge frequenties met een grote spreiding weer te geven.

De kast van de Helicon 400 heeft een karakteristieke vorm met zijn gebogen zijpanelen. Ieder paneel is opgebouwd uit dunne lagen MDF, gevormd in een speciale mal om de karakteristieke vorm te verkrijgen. De kast bestaat uit drie afzonderlijke compartimenten, één voor het filter en twee voor de woofers. Deze verdeling in compartimenten verdeelt de zijpanelen in kleinere segmenten, wat kasttrillingen helpt te beperken. Naast deze indeling in compartimenten zijn ook nog extra stutten aangebracht, om kastresonanties nog verder te elimineren.

Het wisselfilter is ondergebracht in een zogenaamde "zero-pressure"-kamer, en is opgebouwd uit componenten van erg hoge kwaliteit die met de hand "hardwired" worden verbonden.

Helicon 400 Technische specificaties
Frequentie bereik +/- 3dB: 31,5 – 28.000 Hz.
Cross-over frequenties 3.000 Hz (500 Hz en 10.000 Hz)
Rendement (2,83V/1m.): 88,5dB
Nominale impedantie 4 Ohm
Minimale impedantie 3,7 Ohm ( op 148 Hz)
Maximale SPL 111 dB
Afmetingen (HxBxD): 1.026 x 219 x 457 mm.
Gewicht: 31,5 kg
Afwerking hoogglans kersen

MERK

EDITORS' CHOICE