NIEUWSB&W

HD DVD komt?

Garmt van der Zel | 16 september 2003 | B&W
Het is algemeen geaccepteerd dat zogenaamde `high-definition` DVD`s en DVD-spelers nog jaren op zich zullen laten wachten, vooral omdat de industrie nog niet eensgezind is over een standaard voor de discs. Het lijkt er echter op de Microsoft gaat proberen HD-DVD binnen maanden, eerder dan jaren op de markt te krijgen.

Windows Media Player 9

Artisan bracht in mei dit jaar een `Extreme Edition` uit van `Terminator 2`, die werd geleverd als 2 discs: één ervan speelt in een normale DVD-speler en de andere disc bevat de film in een extreem hoge resolutie (1440x816 pixels i.p.v. 720x480 pixels), die bovendien in progressive i.p.v. interlaced formaat is opgeslagen. Een enorm kwaliteitsverschil! De versie is uitlsuitend af te spelen met Microsoft`s Windows Media Player versie 9 (met hierin een codec gebaseerd op MPEG-4) en een zeer snelle PC en topklasse video-kaart. Microsoft is vastberaden om Windows Media Player 9 (WM9) de standaard te maken voor HD-DVD en ze hebben nog een behoorlijke kans ook: ze hebben de standaard namelijk reeds ter beoordeling aangeboden aan de `Society of Motion Picture Television Engineers` (SMTPE) als kandidaat, hopende dit formaat als vervanger in te zetten voor MPEG-2, het huidige DVD-Video beeldformaat.

Het aantrekkelijke van WM9 als high-definition formaat is dat het geen disc van hoge capaciteit nodig heeft en de data-rate vergelijkbaar is met die van de huidige DVDs. Dat betekent dat een normale DVD-speler het formaat zou kunnen decoderen (mits er een geschikte decoder is ingebouwd). Samsung zegt dat ze al in janurai uit zullen komen met een DVD-speler met deze mogelijkheid. Veel films in dit formaat zullen er niet zijn om te kijken, maar het is een veelbelovende start en de zet van Microsoft mag dienen als voorbeeld voor anderen in de industrie.

Bron: www.gizmodo.com

MERK

EDITORS' CHOICE