NIEUWSSony

Het doek gaat eraf

Redactie HiFi.nl | 09 september 2003 | Sony
Sony heeft tijdens de Amerikaanse CEDIA beurs liefst vier nieuwe producten gepresenteerd, een wel heel speciale home theater projector, twee kleinere projectoren, een uitbreiding in de LCD line-up en een nieuwe DVD receiver.

Om maar meteen met het paradepaardje te beginnen. De QUALIA-004 is de laatste telg in de geavanceerde QUALIA stal. Het is het eerste product uit deze serie die buiten Japan verkocht gaat worden en is tevens de eerste front projector voor home theater toepassingen die volledig te gebruiken is met high-definition bronnen. Het resultaat is een beeldkwaliteit die lijkt op een goede bioscoop film. De SXRD projector combineert hiervoor natuurlijke weergave van kleuren, een groot kleuren palet, HD resolutie, optimale helderheid en een hoge contrast waarde.

Sony QUALIA004

De SXRD technologie werd in februari aangekondigd en verdubbeld de dichtheid van de pixels door elke individuele pixel te verkleinen en ook de afstand tussen de verschillende pixels te verminderen. Verder zijn er natuurlijk een groot aantal andere technieken toegepast om de ware home theater liefhebber te laten genieten van de beste prestaties. Hieronder vallen een unieke Xenon lamp, Cinema Black Pro voor een betere contrast verhouding, een Carl Zeiss lens en een groot aantal aansluitmogelijkheden. Het on-screen menu is opnieuw opgebouwd en maakt het installeren zeer eenvoudig.

Wat minder ver ontwikkeld als de QUALIA, maar toch uiterst competatieve projectoren zijn de twee nieuwe draagbare VPL-HS20 en HS3 projectoren. In vergelijking met de voorgangers zijn de nieuwe LCD front projectoren gemaakt met een betere helderheid en met meer detail in het beeld. Sony heeft veel aandacht besteed aan het gemak van opzetten en het gebruikersgemak.

Sony VPL-HS20

De twee projectoren vallen onder het Cineza digitale home theater assortiment van projectoren. Door hun lichte gewicht en uitgekiend ontwerp zijn ze ideaal om makkelijk te verplaatsen van ruimte naar ruimte of van het ene huis naar het andere huis. De HS20 is de beste van de twee, met een XGA LCD paneel (1386 x 788) en een lichtopbrengst van 1.400 ANSI Lumen. Verder is een Memory Stick ingang meegenomen zodat het heel makkelijk is JPEG bestanden te bekijken die je digitale (Sony) camera gemaakt heeft.

De andere projector, de VPL-HS3 is wat goedkoper en heeft een groot aantal gelijkwaardige technische toevoegingen als de HS20. Het grootste verschil is het VGA paneel (858 x 484), maar ook het contrast is minder (800:1). De afstand tot het scherm hoeft echter niet groot te zijn, bij 2 meter wordt al een beeld met een diagonaal van 2 meter bereikt.

Wat kleiner in beeld, maar zeker niet minder interessant is de uitbreiding van de LCD WEGA modellen. De KLV-26HG2 is de eerste 26 inch (65 centimeter) breedbeeld LCD scherm van Sony, terwijl ook de nieuwe 4:3 21 inch in de serie werd gepresenteerd, de KLV-21SG2. Beide nieuwe modellen zijn uitgerust met een Memory Stick ingang en hebben alle noodzakelijke aansluitingen die momenteel worden gebruikt in de home entertainment markt. De breedbeeld uitvoering is natuurlijk klaar voor HDTV.

De toegepaste technologie├źn zijn zeker het vermelden waard. Zo optimaliseert het Direct Digital II circuit het binnenkomende video signaal om zo de haperingen in het beeld te verminderen en de verwerking op te schonen. Digital Reality Creation verwerkt alle NTSC beelden (DVD, VHS) tot een beeld dat de high definition vergelijking kan weerstaan en de zelf ontwikkelde LCD Panel Driver verbetert de weergave van snelle actie.

De kijkhoek is onveranderd vastgesteld op 170 graden en het breedbeeld scherm heeft een 1280 x 768 resolutie (WXGA). De twee modellen komen naast de 5 eerder uitgebracht LCD WEGA flat panel schermen. Dit zijn de KLV-15SR1, 23HR1, 21SR2, 23HR2 en de 30XBR900.

Tot slot de DVD receivers die vandaag werden uitgebracht. De AVD-C700ES en de AVD-S500ES behoren beiden tot de tweede generatie ES DVD receivers. De C700 kan maar liefst 5 discs tegelijk behandelen en dat is dan ook meteen het grootste verschil met de andere nieuwkomer die maar ruimte heeft voor 1 DVD.

AVD-C700ES

Beide modellen zijn gemaakt voor de veeleisende AV enthousiasteling die hoge prestaties eist en een makkelijke aansluiting van de verschillende componenten van een home theater systeem. De gebruikte componenten bevatten een geheel nieuw ontwikkelde digitale versterker, een meerkanaals SA-CD, volledig meerkanaals bass management en progressive scan output bij het afspelen van DVD bronnen.

De beeldkwaliteit wordt gewaarborgd door een exclusief Precision Cinema Progressive systeem dat elke pixel van elk beeld zo bewerkt dat het beeld ontstaat wat de maker gewild heeft. Een verhoging in de sampling rate voegt daar nog eens een hoger detail toe, zodat een wel heel scherp beeld ontstaat.

Voor het geluid gebruiken beide systemen de nieuwe S-Master Pro processor om het effect van lage frequentie jitter te elimineren. Daarnaast bieden beide systemen de mogelijkheid om ook SACD af te spelen, door gebruik te maken van een digitale versterker die het digitale signaal direct vertaald naar de luifsprekers. Sony heeft de receivers uitgerust met Dolby Digital EX, ProLogic II, dts ES Discrete 6.1 en dts ES Matrix 6.1 techniek en gebruikt hiervoor een 6 kanaals versterker.

De AVD-C700ES levert ten slotte 720 watt, 120 per kanaal en wordt geleverd met een geheel voorgeprogrammeerde LCD afstandsbediening, die ook andere functies van andere apparaten kan "leren". De AVD-S500ES levert 100 watt per kanaal voor een totaal van 600 watt en heeft wel een voorgeprogrammeerde afstandsbediening, maar zonder LCD paneel en leermogelijkheid.


EDITORS' CHOICE