NIEUWSHepta

Twee nieuwe Hepta producten

Redactie HiFi.nl | 05 september 2003 | Hepta
In de telkens veranderende audio en video wereld is er al jaren een vaste factor. Hepta Design Audio bouwt al sinds 1955 luidsprekers voor HiFi weergave in de huiskamer. Steeds opnieuw weet Hepta in te spelen op de specifieke behoeften van de kritische beeld en geluid consument zonder een exorbitante prijsstelling. Een goed voorbeeld is de nieuwe Bariton subwoofer en de meerkanaalsset Harmony. De Bariton subwoofer wordt verderop besproken. Eerst de Harmony.

Hepta Harmony

De Harmony set bestaat uit twee zuil-luidsprekers, twee satelliet l.s. en een center speaker. De luidsprekers van deze set hebben een flink aantal overeenkomsten. Deze bespreken we verderop, eerst de verschillen.

Zuilluidspreker

De Harmony zuilluidspreker is een elegante 7 graden achterover staande zuil van hxbxd 110 x 12 x 16,5 cm geplaatst op een voet van b x d 17 x 31 cm. De totale hoogte komt overeen met de meeste moderne televisies. Daardoor ontstaat een harmonieus geheel in het interieur.

De Harmony is toepasbaar als hoofd en/of als achterluidspreker in meerkanaals installaties. Er zijn vier mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik van 50 Hz. tot 100kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt, continue belastbaar 50 watt.

Satellietluidspreker

De Harmony satelliet is toepasbaar als achterluidspreker in meerkanaals installaties of als hoofdluidspeker in stereo satellietsystemen.

De Harmony satelliet is voorzien van twee schroeven op maat voor de VLB50 ophangbeugel van Vogels.

Afmetingen hxbxd 30 x 12 x 17,5 cm. Er zijn twee mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik van 60 Hz. tot 100 kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt, continue belastbaar 50 watt.

Centerluidspreker

De Harmony centerluidspreker heeft als afmetingen: hxbxd 12 x 48 x 18,5 en past daarmee op de bovenkant van de meeste televisies. Uiteraard is plaatsing onder de TV ook mogelijk. Hepta past op verzoek het doekfront aan, zodat de Harmony center zelfs op een zijkant naast de TV kan worden gezet. Alle mogelijkheden dus om de center zo dicht mogelijk bij het beeldscherm te krijgen. De centerluidspreker is magnetisch afgeschermd. Er zijn aan weerszijden van de tweeter twee mid/laag units gemonteerd, vijf speakers in totaal dus. Dit staat garant voor een natuurlijke weergave van de belangrijke centerluidspreker informatie.

Overeenkomsten;

Met Harmony refereren we vanaf hier zowel aan de zuilluidsprekers, de satellietluidsprekers en de centerluidspreker.

Mid/laag

De 10 cm. mid/laag unit is van het fabrikaat Audax, opgebouwd uit o.a. een polymeerchassis, (m.u.v. de center, stalen chassis.) eneen papieren conus met een speciale coating. Hiermee worden de goede eigenschappen van papier, o.a. stijf en licht, gecombineerd met die van een kunsstof conus, welke deeltrillingen beter onderdrukt. Een aluminiumspreekspoeldrager zorgt voor een flinke belastbaarheid. Deze unit blinkt uit door een goede en beheerste weergave van alle signalen waardoor de Harmony ook voor top hifi weergave geschikt is.

Tweeter

De tweeter is ook van Audax, een neodymium magneet, een 25mm titanium dome en een aluminium spreekspoeldrager zorgen voor een groot frequentiebereik. Geschikt voor SACD en DVD audio, kortom high resolution audio. Het gegoten chassis bepaalt de grote ruimtelijke spreiding van het geluid.

Wisselfilter

Voor mensen die Hepta techniek al kennen wordt het bijna eentoning;

Audio condensatoren en luchtspoelen gekoppeld aan OFC luidsprekerkabel zorgen voor de verdeling van de verschillende frequenties naar de units.

Er wordt geen flinterdun printplaatje gebruikt maar een duurdere methode, de bedrading wordt rechtstreeks op de componenten gesoldeerd.

Nieuw voor Hepta bij de Harmony zijn de gebruikte entreepilaren. Stevige vergulde pilaren geschikt voor bananestekkers of voor een gestripte luidsprekerkabel tot 10 mm2 leiden het signaal rechtstreeks naar het wisselfilter.

Doek.

U kunt kiezen uit donkergrijs of zwart luidsprekerdoek. Dit akoustisch doorlatende doek is "gepolariseerd" dat wil zeggen als het doekfront op de speaker zit is er van de units niets te zien, houdt u het doek tegen het licht dan ziet u dat het geluid vrijwel vrij kan passeren.

Kastbouw

De kast afwerking is een vocht en krasbestendig laminaat, dat vele jaren als nieuw blijft. De basis is 18 mm MDF, Medium Density Fibre board, een voor luidsprekerkasten bijzonder goed materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen. De Harmony zorgt niet alleen vele jaren voor luistergenot maar geeft evenveel genoegen om naar te kijken.

Kleuren.

De basisuitvoering van de Harmony is zwart hoogglans laminaat, tegen meerprijs is leverbaar; esdoorn of peer laminaat, of een keuze uit èèn van de 195 RAL kleuren waaronder wit, crême-wit en matzwart. Het doekfront naar keuze zonder meerprijs: zwart of donkergrijs.

Garantie

Hepta geeft 5 jaar garantie op materiaal en fabrieksfouten gecombineert met een levenslange service. (Informeer naar de voorwaarden.)

Prijzen.

Alle Harmony componenten zijn los verkrijgbaar.

Prijzen per stuk, incl. 19% BTW, Harmony zuilluidspreker € 449,- Harmony satelliet € 299,- Harmony center € 399,- totale prijs voor een systeem, 2 x zuil plus 2 x satelliet plus 1 x center in zwart hoogglans laminaat € 1895,-

Voor de frequenties onder de 50 Hz. is een subwoofer nodig, bijvoorbeeld de Bariton van Hepta, 18 tot 150 Hz. in een behuizing van 34 x 34 x 34 cm.!

Hepta heeft na een uitgebreide periode van onderzoek en ontwikkeling een nieuwe subwoofer op de markt gebracht. De naam is Bariton.

De Bariton moet de symbiose vormen tussen laagweergave voor de thuisbioscoop en diepe, beheerste laagweergave in een systeem op HiFi nivo. Dat wil zeggen niet alleen bijvoorbeeld explosies en dikke klappen worden probleemloos weergegeven maar ook ruimte en fijne details in het laag bij muziekweergave van zowel SACD/DVDaudio en DVD video.

Hepta Bariton

Er is uitgegaan van een door Audax speciaal voor sub-laag toepassingen ontwikkelde luidspreker van maar liefst 30 cm diameter. Het stalen chassis heeft een resonantie onderdrukkende vorm. Dit chassis is voorzien van een dubbele magneet . Verder een sterke rubber ophangring en een conus van HDA.

HDA = High Definition Aerogel. Een vlakke stofkap dekt de 45 mm spreekspoel op een kapton drager met dubbele windingen af.

Deze woofer wordt aangedreven door een 200 watt versterker.

Deze versterker is van alle moderne gemakken voorzien, o.a. een inschakelautomaat met LED indicatie. Een tussen 20 en 50 Hz. instelbare bassboost met 0 - +6 dB versterking. Een instelbare maximum frequentie indien u van de instellingen van uw versterker gebruik wilt maken. Een instelbare minimum startfrequentie voor eventuele actieve satellieten. Een ingang (stereo/mono) op lijnnivo en op (HiFi) luidspreker nivo. Een uitgang voor actieve satellieten en een ingangs-gevoeligheidsregelaar. De fase kan mbv een schakelaar 180 graden gedraait. Alle filters zijn 24 dB per octaaf volgens het Linkwitz principe. Een forse ringkerntrafo, kortsluit en DC beveiliging completeren het geheel. De Bariton loopt recht binnen 1 dB van 24 – 150 Hz bij 122 dB geluidsdruk, bij 18 Hz. wordt reeds 116 dB bereikt.

De kast is gebouwd van 24 mm dik MDF afgewerkt met 4 mm zwart hoogglans laminaat of tegen meerprijs, peer laminaat, esdoorn laminaat of 1 van de 195 beschikbare zijdeglans RAL kleuren, waaronder wit, zwart of zilver. De Bariton wordt geleverd op 4 stuks gedeelde TVA8 dempers (triple vibration absorbers) waardoor een trillingsvrije opstelling gegarandeert is. Afmetingen zijn h x b x d 37 x 34,5 x 35 cm. inclusief het doekfront en TVA dempers. Naar keuze leverbaar met zwart of donkergrijs akoustisch doorlatend doekfront.

De Bariton wordt geleverd met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en 5 meter Acoustic Analsying lijnnivo signaal kabel met vergulde cinchstekkers. Op de kast en woofer geeft Hepta 5 jaar garantie op materiaal en fabrieksfouten en een levenslange service. Op de versterker geeft Hepta 1 jaar garantie. Prijs vanaf € 999.- per stuk.

Fabrikant: Hepta Design Audio, Ooievaarstr. 20-26 1506 XM Zaandam tel. 075 6173264, www.hepta.nl mail: info@hepta.nl

Wijzigingen voorbehouden.

MERK

EDITORS' CHOICE