NIEUWS

Slamm filosofie


Redactie HiFi.nl | 08 augustus 2003 |
(Ingezonden mededeling)

De term `High-End` impliceert dat er betere of zelfs beste audio apparatuur zou bestaan. Dat behoeft naar mijn idee behoorlijk wat nuancering. Wij als luidspreker ontwerpers constateren dat high-end voor iedereen iets anders kan betekenen, en wij vragen ons af of er een hanteerbare normering valt te formuleren. Voor ons is high-end datgene die de meerwaarde van muziek in de vorm van emoties naar de luisteraar toe weet over te brengen, zodat hij of zij zich betrokken voelt bij de gereproduceerde uitvoering.

Sterker nog, de term "betrokkenheid" speelt een cruciale rol bij het omschrijven van high-end. Waarom kunnen we om te beginnen niet eens gewoon accepteren dat bepaalde waarnemingen, waarbij we ons meer betrokken voelen, wel degelijk kunnen correleren met een `slecht` gedimensioneerde technische parameter. Het doel van de wetenschap zou juist moeten zijn om te onderzoeken hoe onze perceptie in relatie staat met de techniek, en hoe we op een herhaalbare manier bepaalde zaken in een ontwerp kunnen optimaliseren.

Voor ons als luidsprekerfabrikant is het een uitdaging om met die wereldtop op het van luidsprekers mee te doen. Er is geen Nederlandse luidsprekerontwerper in staat geweest een luidspreker te ontwerpen die zich kan meten met bijvoorbeeld de Avalon "Eidolon" laat staan de Avalon "Sentinel". Het is gebleken dat onze doelgroep de purist op het gebied van luidsprekers, enigszins de gedachte heeft dat wij als Nederlandse luidsprekerontwerpers niet of nauwelijks in staat zijn om een luidspreker-systeem te ontwikkelen die zich kan meten met top-luidsprekers. Wij hebben meer dan eens bewezen dat wij in staat zijn zeer muzikale luidsprekers te ontwerpen.

Slamm

Om het maximaal mogelijk te realiseren op luidspreker gebied, hebben wij de Master reference luidsprekerlijn opgestart. De top van deze lijn zal aangevoerd worden door de Master Reference "State Of The Art" kortweg afgekort de SOTA. Deze SOTA beschikt over optimale luidspreker-untis, zo worden er voor de lage tonen weergave twee 22 cm Kevlar woofers toegepast, die in gescheiden kamers zorgen voor een dynamisch laagweergave met een perfecte definitie. Voor het middengebied worden er twee 13 cm middentoon units, eveneens van Kevlar ingezet, ook hier zal de rust en het detail de opvallende factor zijn. Voor ondersteuning in het hoog wordt er een custummade Scanspeak tweeter toegepast. (productie medio 2005)

Rust, kracht, en verfijning dat zijn de sleutelwoorden voor de Master Reference SEN vrij vertaald "Sources Each Nuances". Voor het laag/midden is gekozen voor een van Kevlar gemaakte woofer. Het midden/hoog is een custom made tweeter. De benjamin van deze unieke Reference luidsprekerlijn heet de SLAMM. Deze nieuwe meerwegsysteem zal menig muziekliefhebber doen verbazen, mede door de toepassing van zeer doordachte produktie-methodieken en alleen maar kwaliteitscomponenten zal de SLAMM de toets der kritiek zeker doorstaan.

Voor het laag is gekozen voor een van Carbon gemaakte woofer welke mede door de door ons gepatenteerde kastconstructie zeer ver doorloopt in het laag. Het midden wordt aangevuld door een custommade Kevlar unit. Voor ondersteuning in het hoog wordt door ons op specificatie geproduceerde Scanspeak tweeter wordt toegepast.(leverbaar eind augustus 2003) U zult uw oren niet geloven de SLAMM zal in alle opzichten de meerdere (Master) zijn t.o.v. andere luidsprekers. Techniek in optimale vorm Luidsprekerkasten van de Master Reference zijn vervaardigd uit o.a. MDF, een plaatmateriaal dat uit geperst houtstof bestaat. Het MDF dat voor de Master Reference luidsprekerlijn wordt toegepast is geselecteerd op klank. Daarbij speelt, naast de verdichting van het materiaal, ook de inwendige demping een belangrijke rol.

De verdichting van het materiaal hangt af van de structuur en persing. Zo is MDF alleen dus geen garantie voor een goede luidsprekerbehuizing. De constructie van de luidsprekerbehuizing van de Master Reference luidsprekers is zeer bijzonder te noemen. Door een zeer bewerkelijke freesmethode toe te passen, wordt tussen de panelen een naadloze verbinding verkregen. Het zelf ontwikkelde profiel zorgt voor een groot mogelijk lijm oppervlakte. De vorm van de luidsprekerbehuizing kan tot gevolg hebben dat het geluid als het ware aan de kast blijft plakken. Vooral de breedte van de luidspreker is hiervoor verantwoordelijk.

Opdat het geluid ook echt loskomt, verdient een smalle luidsprekerbehuizing de voorkeur. Vandaar dat Master Reference luidsprekers nauwelijks breder zijn dan de diameter van de grootste unit. Door de toepassing van hardhout als Baffle is de timbre en de verfijning extreem goed te noemen. Ook het uitsterven van tonen duren gewoon langer waardoor de emotie en de betrokkenheid met de muziek absoluut groter is. Het door de achterzijde van de drivers afgestraalde geluid wordt over alle frequenties gelijkmatig gereflecteerd. Daardoor ontstaan er in de kast geen pieken en kan snelheidsremmende ruimte- en luchtdemping achterwege blijven.

Met als uitgangspunt dat echtheid massaloos is, heeft de ontwerper van de Master Reference luidsprekers ontwikkeld waarbij zo min mogelijk massa benut wordt. Ook op het gebied van filternetwerken hebben wij de nodige ervaringen opgedaan, de beste componenten geven niet altijd het beoogde resultaat. Gebruik maken van componenten die passen binnen de klanktimbre van Master. Het ontwikkelen van de filternetwerk is niet eenvoudig. Voor de Masters kiezen wij voor een netwerk waarbij het kantelpunt zo laag mogelijk wordt gekozen, zodat het veel lichtere tweeter membraan een zo groot mogelijk deel van het frequentiegebied weergeeft. Voorts een zeer steile filterhelling waardoor er een zeer geringe overlapping tussen de verschillende luidsprekerunits ontstaat.

Veel luisteren en natuurlijk de vergelijking maken met echte instrumenten is voor ons extreem belangrijk. U moet niet vergeten dat wij bij de ontwikkeling van Master luidsprekers gebruik maken van extreem snelle en breedbandige elektronica van Spectral. Hoe dit alles oogt en klinkt kan op papier niet worden weergegeven. Alleen de praktijk kan hierover uitsluitsel geven.

Met vriendelijke groeten,

Dynamic Solutions

Rick Paap

Introductieprijs Slamm 7.500 euro per paar

(standaard uitvoering) Ral 5004 met Berken / Noten houten baffle

EDITORS' CHOICE