NIEUWS

CD brander met audio mogelijkheden

Redactie HiFi.nl | 08 juli 2003

De ontwikkeling van CD branders is de laatste jaren niet spectaculair geweest. De fabrikanten richten zich alleen maar op het sneller laten branden en lezen van CD`s, maar besteden geen aandacht aan extra mogelijkheden. Gelukkig heeft Plextor deze trend nu doorbroken met de nieuwe Premium drive. Natuurlijk is het de snelste brander (52x CD-R, 32x CD-RW en 52x leessnelheid) die tot nu toe op de markt is gebracht, maar de nieuwe mogelijkheden zijn innovatief te noemen.

PlexWriter

Zo is het mogelijk CD`s te maken met encrypted data, een wachtwoord toe te kennen aan de disc of bijna 1 Gigabyte te persen op een 700 Mb CD-R. De meest in het oog springende extra voor hifi liefhebbers is de VariRec functie. Volgens de fabrikant is de techniek in staat de kracht van de laser aan te passen met maximaal 4 graden (sterker en lichter dan standaard). Hierdoor ben je in staat met een paar proefondervindelijke tests, welke sterkte het beste geschikt is voor je set thuis, de CD speler op het werk of die in de auto.

Door de kracht van de laser te wijzigen verander je namelijk de karakteristiek van de audio of de data die wordt weggeschreven. Of je het verschil daadwerkelijk hoort is natuurlijk geheel afhankelijk van de kwaliteit van je set en de omgeving waarin deze moet werken. Al met al is het een handige mogelijkheid die wel de nodige tijd en materiaal kost om optimaal in te regelen. De kracht is overigens per graad in te stellen, dus er zijn negen verschillende standen.


EDITORS' CHOICE