NIEUWSB&W

Steun voor Blu-Ray

Redactie HiFi.nl | 26 juni 2003 | B&W

Blu-Ray logoHoewel het Blu-Ray formaat nog niet officieel is voorgedragen aan het DVD Forum lijkt het formaat wel de voorkeur te hebben om de standaard te worden voor de nieuwe generatie DVD spelers. Blu-Ray kwam op pole-position deze maand toen het Forum ervoor koos het concurrerende Advanced Optical Disc formaat van NEC en Toshiba niet te accepteren. Het AOD formaat won maar 6 van de 13 benodigde stemmen. Saillant detail, de oprichters van Blu-Ray (Matsushita, Sony en Philips) stemden tegen en negen deelnemers aan het blauwe project onthielden hun stem.

AOD was voorgesteld als een formaat dat voortborduurt op de bestaande infrastructuur om zo de investeringen die nu al zijn gemaakt in het produceren van DVD discs verder uit te diepen. De structuur van Blu-Ray maakt daarentegen nieuwe fabricage processen noodzakelijk. Dit was ook de reden waarom Warner, een van de filmvertegenwoordigers in het Forum, voor AOD stemde. De filmindustrie wil namelijk naar Ă©Ă©n standaard en is het gekibbel over formaten een beetje zat.

En ze hebben een duidelijk argument: leer van de fouten die de muziek industrie heeft gemaakt met alle verschillende formaten en daarbij behorende piraterij. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk, volgens een oud directeur van Warner, om zo snel mogelijk te komen met een standaard voor high-definition DVD. En die standaard lijkt Blu-Ray te worden.

MERK

EDITORS' CHOICE