NIEUWSB&W

DVD branden duurder

Redactie HiFi.nl | 07 juni 2003 | B&W

DVD logoVanaf 1 juli is de nieuwe thuiskopie regeling van kracht. Deze komt er in het kort op neer dat op de meeste opneembare DVD`s extra belasting moet worden betaald. De meeste, want het DVD-RAM formaat is gevrijwaard vanwege de veelal professionele toepassing.

De beslissing komt van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen, kortweg SONT. Van overheidswege is deze stichting verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding die betrekking heeft op het kopiëren van beeld en geluid. Na het vaststellen van de hoogte is de Stichting Thuiskopie weer verantwoordelijk voor het innen.

Stapel DVD`sEr wordt wel een onderscheid gemaakt in formaat voor wat betreft de grootte van de verhoging. Zo wordt het -R/-RW formaat het zwaarst getroffen met een heffing van liefst 1 euro per 4,7 Gb. Het +R/+RW formaat komt er vanaf met de helft, volgens een woordvoerder van de Stichting Thuiskopie heeft dit te maken met de betere beveiligingsmogelijkheden op dit formaat en DVD-RAM valt helemaal buiten de boot. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit formaat vrijwel alleen door professionals wordt gebruikt.

Met deze maatregel hopen de instantie enerzijds het kopiëren minder aantrekkelijk te maken, maar aan de andere kant ook een inkomstenbron te verkrijgen om de rechthebbende van een film of muziekstuk te compenseren voor het geleden verlies door het kopiëren.

MERK

EDITORS' CHOICE