NIEUWSB&W

Uniek initiatief Annie Lennox

Redactie HiFi.nl | 03 juni 2003 | B&W

"Pavement Cracks", de nieuwe single van Annie Lennox, zal niet in de winkel te koop zijn. In plaats daarvan wordt deze als download verkocht. Hiermee wordt het startschot gegeven voor een nieuw tijdperk, waarin door platenmaatschappijen wordt  ingespeeld op de veranderende behoefte van de consument.

De markt van CD-singles staat al geruime tijd onder druk. De voornaamste redenen hiervoor zijn de gemakkelijke wijze waarop CD`s gekopieerd kunnen worden en de verspreiding via het internet. Hierdoor worden platenmaatschappijen gedwongen op zoek te gaan naar andere manieren om de consument te bedienen. Het verkopen van officiële downloads is daar één van. Deze worden aangeboden in de hoogst mogelijke kwaliteit, voorzien van extra informatie en hoesafbeelding, om de consument een zo aantrekkelijk mogelijk pakket te bieden.

Annie Lennox

Deze vooruitstrevende ontwikkeling blijkt voor velen in de muziekindustrie nog te snel te gaan, getuige de weerstand waar platenmaatschappij BMG in het geval van Annie Lennox op stuit. Om de verkoop van downloads een officieel karakter te geven, heeft BMG in samenwerking met Stichting Mega Charts - ondermeer verantwoordelijk voor de Mega Top 50, de wekelijkse officiële hitlijst op basis van singleverkopen - een betrouwbaar en controleerbaar systeem opgezet om zodoende de verkochte downloads te kunnen verwerken in deze hitlijst. Bij navraag onder de leden van de stuurgroep van de Stichting Mega Charts, bestaande uit afgevaardigden van de vijf grootste platenmaatschappijen, blijkt dat deze nog niet klaar zijn om de verkopen officieel te erkennen. Hierdoor moet eerst een tijdrovend evaluatieproces worden opgestart om nieuwe regels en richtlijnen op te stellen. BMG betreurt dit ten zeerste en hoopt op een spoedige afwikkeling. "In een markt waar veranderingen en vernieuwingen zich in rap tempo opvolgen, is het zaak snel te kunnen reageren en waar mogelijk te anticiperen. Vertragingen als deze maken het bijzonder moeilijk om vooruitstrevende plannen het daglicht te laten zien", aldus een woordvoerder van BMG.

Als gevolg hiervan zal de download van Annie Lennox alleen zichtbaar zijn in de Pepsi Chart, de hitlijst op basis van verkopen bij Free Record Shop. De download is verkrijgbaar via de www.freerecordshop.nl, http://www.vanleest.nl/shop/content/acties_bmg.asp en www.fame.nl. Het nummer "Pavement Cracks" van Annie Lennox is afkomstig van het op 10 juni te verschijnen album "Bare".

MERK

EDITORS' CHOICE