NIEUWSB&W

SACD - stand van zaken


Redactie HiFi.nl | 14 april 2003 | B&W

Onderstaande is een ingezonden mededeling:

Vier jaar na de introductie van zijn eerste Super Audio CD-spelers mag Sony Nederland zich verheugen in een grote en toenemende vraag naar Super Audio CD`s, en heeft het bedrijf plannen aangekondigd om Super Audio CD te ontwikkelen tot een mainstream muziekformaat. Sony onderstreept zijn vertrouwen in SACD met de introductie van nieuwe apparatuur door Sony Home Audio Video Europe, nieuwe audioreleases door Sony Music Entertainment en uitbreiding van de productiefaciliteiten van Sony DADC (Digital Audio Disc Production) in Anif, Salzburg.

De in samenwerking met Philips ontwikkelde Super Audio CD is met zijn superieure stereogeluid en meerkanaals-weergave het CD-formaat van de toekomst. Het formaat is dankzij de hybride disc compatibel met conventionele CD-spelers en biedt de muziekindustrie unieke mogelijkheden om ongeoorloofd kopiëren tegen te gaan.

Nieuwe apparatuur

Sony heeft voor de eerste helft van 2003 de introductie aangekondigd van vijf nieuwe Super Audio CD-spelers, uiteenlopend van basis- tot topmodellen. Het betreft spelers met uiteenlopende mogelijkheden, waaronder DVD-Video / Super Audio CD-combinatiespelers (de DVP-NS999ES en -NS930V) en alles-in-één Digital Audio Video home-theatresystemen (de DAV-DS1000, -S888 en - SA30).  Afspeelmogelijkheid voor meerkanaals Super Audio CD is nu een standaardfunctie in alle Sony Home Cinema-systemen. Sony is met 13 producten voor uiteenlopende behoeften en budgetten `s werelds belangrijkste ontwikkelaar van Super Audio CD-apparatuur. Het is een van de 15 bedrijven die Super Audio CD-apparatuur produceren.

Audioreleases

Sony Music Entertainment was in 2000 het eerste grote label dat muziek uitbracht op Super Audio CD. Voor dit jaar heeft het bedrijf een agressief SACD-uitgaveschema gepland, met als belangrijkste gebeurtenis de release van 15 klassieke Bob Dylan-albums op hybride Super Audio CD deze herfst. De Universal Music Group, die vorig jaar zijn eerste titels uitbracht, gaat ook een groot aantal nieuwe Super Audio CD-titels uitbrengen. Voorbeelden hiervan zijn het volledige oeuvre van The Police en een meerkanaals surroundversie van het Greatest Hits-album van deze band op hybride Super Audio CD bij hun toetreding tot de The Rock and Roll Hall of Fame. EMI viert deze maand de 30e verjaardag van Pink Floyds baanbrekende album Dark Side of the Moon met een exclusieve meerkanaals heruitgave op hybride Super Audio CD. Virgin heeft bovendien een meerkanaals Super Audio CD-uitgave aangekondigd van Peter Gabriels nieuwe album Up. Deze zal worden gevolgd door stereo SACD-uitgaven van zijn tien voorgaande albums. Het nieuws van de grote maatschappijen vindt zijn weerslag in een aanzienlijk toegenomen activiteit van de belangrijkste onafhankelijke labels, waaronder Zomba en diverse gespecialiseerde klassieke, jazz-, blues- en dancelabels. Productie van hybride discs Sony DADC heeft een grote investering aangekondigd in zijn Super Audio CD-productiefaciliteit in Anif, Salzburg.

Op dit moment wordt een nieuwe productielijn geïnstalleerd, die volledig zal worden gebruikt voor de productie van hybride discs. De productie van de lijn zal volgens planning in mei 2003 beginnen met een aanvangscapaciteit van 500.000 schijfjes per maand. Sony DADC verwacht dat de vraag naar discs in West-Europa zal oplopen tot meer dan 100 miljoen eenheden in 2006. De nieuwe lijn bij Sony DADC is onderdeel van een serie grote investeringen in Super Audio CD-productiefaciliteiten. In de afgelopen twee jaar is het aantal faciliteiten gegroeid van een naar zes - drie Sony DADC-fabrieken in Oostenrijk, de Verenigde Staten en Japan, Viva (Hongkong), Crest (Verenigde Staten) en Sonopress (Duitsland).

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »