NIEUWSB&W

100 mljn niet kopieerbare cd`s

Redactie HiFi.nl | 07 april 2003 | B&W

Het Amerikaanse Macrovision, maker van anti-kopieertechnologie, zegt dat zijn technologie op 100.000.000 cd`s is toegepast.

Het afgelopen half jaar werden er maandelijks 10 miljoen cd`s op de markt gebracht die amper tot niet te `rippen` zijn. Met merendeel van de niet-ripbare cd`s wordt op de Europese markt afgezet, aldus een zegsman van Macrovision tegenover ZDnet. Hij vermoedt dat Europeanen minder mondig zijn dan Amerikanen en daarom de kopieerbeveiliging makkelijker slikken.

De effectiviteit van cd-beveiligingstechnieken wordt regelmatig betwijfeld. Slimme programmeurs weten de ingebakken blokkades snel te omzeilen. Hierdoor kunnen consumenten alsnog de liedjes van cd`s naar de harde schijf kopieren en deze via P2P-netwerken verspreiden. D

e cd-bakkers gokken nu op een `nieuw` soort muziek-cd waarbij de zogenaamde second session technology gebruikt wordt. Voorbespeelde cd`s die over de toonbank gaan bevatten twee uitvoeringen van ieder liedje: een versie voor in de stereotoren en een beveiligde versie die op de pc gespeeld kan worden, beveiligde MP3 of een Windows Media-bestand.

MERK

EDITORS' CHOICE