NIEUWSParasound

Highend Parasound

Arold Roestenburg | 07 april 2003 | Parasound

Twee nieuwe high-end AV/Surround processoren van Parasound

Het in Nederland ten onrechte iets onbekende merk Parasound brengt twee nieuwe "controllers" op de markt in de Halo serie: de C1 en C2, die ten doel hebben de eisen van de snel-bewegende multi-kanaals markt te overtreffen door het leveren van flexibiliteit, snelle processing en toekomst-zekere uitbreidingsmogelijkheden. Vooral aan de gebieden van digitale processing, analoge schakelingen, video switching, systeemcalibratie en uitbreidingen in de toekomst is aandacht besteed.

Het hart van de C1 en C2 controllers is een zeer nauwkeurige Motorola 24bit prcoessor. Een speciaal door Flextronics Design (een Finse firma) ontworpen DSP neemt al het bass-management en time-alignment voor zijn rekening. Op alle kanalen zijn AKM 24bit/96kHz D/A-omzetters met ultra-lage jitter aanwezig. Alle huidige multi-kanaals formaten worden ondersteund: Dolby Digital, DTS, DTS-ES, DTS Neo:6 en Dolby ProLogic II. Ook zijn beide processoren THX Ultra 2 gecertificeerd.

OParasound C2ok aan de analoge schakelingen is veel aandacht besteed om ervoor te zorgen dat de C1 en C2 functioneren als excellente analoge voorversterkers. Alle circuits zijn van de hoogste kwaliteit en werken volledig onafhankelijk van de digitale circuits. Zowel de C1 als C2 processor bezitten een enkele gebalanceerde ingang en gebalanceerde uitgangen voor alle acht uitgangskanalen.

De Parasound ontwerpers hebben ook het belang ingezien van verliesvrije video-schakelingen: de C1 en C2 zijn uitgerust met "broadcast standard" video switching, volledig geschikt voor HDTV en schakelen 3 composite en 3 S-Video signalen. De C1 controller heeft bovendien 3 component video ingangen (inclusief H & V Sync!) en de C2 heeft er 2.

Een nauwkeurige systeemcalibratie is cruciaal voor een optimaal resultaat. Voor de C1 en C2 heeft Parasound in plaats van volledig handmatige of gedeeltelijk geautomatiseerde niveau-afregeling een compleet geautomatiseerd calibratie-systeem ontwikkeld, dat zowel niveaus als tijdvertragingen calibreert, inclusief voor het subwooferkanaal. Een calibratiemicrofoon van hoge kwaliteit wordt meegeleverd.

Parasound C1Om calibratie en configuratie van de processoren nog verder te vermakkelijken heeft Parasound de HaloControl software ontwikkeld, dat set-up en aanpassingen via een PC of laptop mogelijk maakt. The grafische Windows-interface maakt het eenvoudig om alle functies van het apparaat te configureren en om eigen instellingen en profielen op te slaan of te herstellen, wat zeer handig kan zijn voor de installateur. Voor de gebruiker biedt de software uiteraard ook voordelen: nieuwe functies en software upgrades kunnen eenvoudig zelf worden uitgevoerd.

Naast de hoofdafstandsbediening levert Parasound  voor bediening van een compleet onafhankelijke 2e zone, een aparte door de PC te configureren afstandsbediening mee.

Met oog op de toekomst zijn de C1 en C2 ontwikkeld met ruime uitbreidingsmogelijkheden tot uiteindelijk een 7.5 platform. Acht kanalen worden standaard geleverd, terwijl 4 additionele programmeerbare uitgangen beschikbaar zijn voor systeem-specifieke configuraties of toekomstige geluidsformaten. De open architectuur van de Halo controllers en de opwaardeerbare software geven zekerheid en rust voor lange termijn.

De C1 Controller
Met zijn exclusieve 7.1-kanaals architectuur en compleet geautomatiseerde calibratie-systeem, beantwoordt de C1 aan alle eisen van een home theater controller. Eén specifiek element waarmee de C1 zich onderscheidt is zijn TFT display op het frontpaneel (tevens geleverd door Rotel in zijn nieuwe RSP-1098 processor en de Mark Levinson No.40), die de gekozen video-ingang, alsmede het on-screen display van de controller toont. Een extern display is voor set-up dus niet meer noodzakelijk. Voor DVD-Audio en SACD-bronnen is het TFT display een bruikbare en elegante oplossing. Veel van deze discs hebben menu-navigatie ondanks dat het pure audio-formaten zijn.

Parasound C1

 

C1 features:
* Dolby® Digital EX, dts-ES, en Dolby Pro Logic® II
* THX® Ultra2 gecertificeerd met THX Surround EX
* 7.5-kanaals "Enhanced Surround"; 7.1 plus 4 programmeerbare uitgangen
* Additionele DSP modes zijn "Surround Music" en "Party" (5-kanaals stereo)
* Gepatenteerd "hybrid bass management" voorkomt "time smearing"
* 5" TFT display op het voorpaneel voor weergave video-ingang en OSD
* Automatische digitale audio- en video ingangsselectie
* Negen gebalanceerde uitgangen, twee gebalanceerde ingangen met XLR connectors
* Vier audio ingangen en een tape monitor/external processor loop
* Acht digitale ingangen; twee digital uitgangen
* 7.1 analoge ingang (puur analoog)
* Zes audio/video ingangen, zowel composite als S-Video
* 3 composite video en 3 S-Video uitgangen: met OSD, zonder OSD, record
* 2 component/RGB video ingangen met separate H en V Sync
* 1 additionele component video ingang
* 1 component/RGB video uitgang met separate H and V Sync
* BNC --> RCA adaptors worden meegeleverd voor de component video in-/uitgangen
* Component ingang/uitgang schakelt verliesvrij 1080i en 720p signalen
* Digitale ingangen en surround modes zijn vrij toe te wijzen aan bronnen
* Presets voor optimale analoge ingangs-niveaus voor de analoge ingangen
* Automatische calibratie van kanaalniveaus en tijdsvertragingen
* Calibratie-microfoon met 8 m lange kabel meegeleverd
* Controle van 2 zones met analoge audio en composite video uitgangen
* Externe draad-ingangen voor bediening voor de main en 2e zone
* Drie 12v triggers, twee programmeerbaar; kabels zijn inclusief
* Volledig op te waarderen en te besturen via een twee-weg RS-232 poort
* MX-700 en Sidekick remotes meegeleverd

C 1 specificaties:
* Frequentie-respons: digitale ingangen 20 Hz - 42 kHz; analoge ingangen 20 Hz - 22 kHz;
* 7.1-kanaals ingang: 5 Hz - 200 kHz +0/-3 dB
* Totale harmonische vervorming: digitale ingangen <.002%; analoge ingangen <.002%; 7.1-kanaals ingang <.002%
* Signaal-ruis verhouding: digitale ingangen 102 dB; analoge ingangen 98 dB; 7.1-kanaals ingang 107 dB
* Maximaal ingangsniveau: gebalanceerd 35 V rms; ongebalanceerd 3.6 V rms; 7.1-kanaals ingang 8 V rms
* Maximaal uitgangsniveau: gebalanceerd 16 V rms; 7.1-kanaals uitgangen 8 V rms; programmeerbare uitgangen 8 V rms
* Video bandbreedte: composite and S-video (zonder OSD) 30 MHz; component video 300 MHz

C2 Controller


De Halo C2 Controller is ontworpen met dezelfde kwaliteit, gemak en raffinement als het vlaggeschip C1, maar ontbeert zijn TFT scherm, voor een betere prijs/kwaliteitsverhouding.

Parasound C2

Verkoopprijzen zijn nog niet bekend.

(GvdZ)

EDITORS' CHOICE