NIEUWSB&W

Digitale muziek bescherming


Redactie HiFi.nl | 13 maart 2003 | B&W

De grote platenmaatschappijen zoeken al een tijdje naar een oplossing voor de online muziek services die ze zoveel geld kosten. Er is nu een nieuwe technologie, met maar een kleine restrictie: de techniek is ontwikkeld voor de MAC.

De nieuwe technologie heeft nog geen officiƫle naam meegekregen en is ontwikkeld door Apple Computer. De techniek stelt bezitters van een Mac of iPod in staat muziek te downloaden op eenzelfde manier als Music Net van AOL. Door de simpele en gebruiksvriendelijke interface hebben vier van de vijf grote maatschappijen al aangekondigd hun muziek beschikbaar te maken voor deze nieuwe dienst. Dit ondanks het feit dat de markt van MAC gebruikers gelimiteerd is.

Apple zal de liedjes beschikbaar maken door een nieuwe versie van iTunes. Consumenten worden in staat gesteld om de nummers te kopen, te downloaden en over te zetten naar een geregistreerde iPod. Het formaat dat Apple gebruikt (Advanced Audio Codec) heeft een betere geluidskwaliteit dan MP3 en maakt het mogelijk nummers te beschermen tegen het meerdere malen kopiƫren. Apple wil het gebruikers echter wel mogelijk maken de nummers op CD te branden, waardoor een dergelijke bescherming vervalt. Prijzen zijn nog niet bekend maar de verwachting is dat de service binnen nu en drie maanden online zal zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE