NIEUWSNAD

NAD L70 DVD/CD receiver

Redactie HiFi.nl | 13 februari 2003 | NAD

NAD introduceert geïntegreerde DVD/CD surround receiver

NAD introduceert de L 70 DVD/CD surround receiver in een elegant en compact design, maar met dezelfde prestaties als componenten van volledige breedte. De L 70 ondersteunt DVD-Video, VCD, CD, CD-r, CD-RW en MP3 disks.

De L70 is met zijn Titanium afwerking en elegante proporties ontworpen om goed te combineren met geavanceerde video displays, zoals plasma`s. De L 70 is ideaal voor kleinbehuisden, voor wie bedieningsgemak en stijl even belangrijk zijn als prestaties. In tegenstelling tot de verkrijgbare "all-in-one"-systemen met meegeleverde speakers (meestal van zeer twijfelachtige kwaliteit), geeft de NAD L 70 de gebruiker de keuze voor het compleet vrij kiezen van speakers die het beste passen in het interieur en bij de smaak van de luisteraar.

NAD L70

De L 70 detecteert automatisch het aangeboden geluidsformaat en decodeert DTS en Dolby Digital. Naast deze modes zijn Stereo Enhanced (5-kanaals stereo), Dolby ProLogic II en EARS (exclusief voor NAD) voorhanden. Het EARS (Enhanced Ambience Recovery System) circuit gebruikt DSP technologie om natuurlijke ambiance te extraheren uit stereo opnames and routeert deze informatie naar de surround-kanalen, voor een warme ruimtelijkheids-extractie zonder enige onnatuurlijkehid.

Omdat discrete geluidsformaten dezelfde bandbreedte en dynamisch bereik leveren op alle kanalen, zijn alle 5 kanalen in staat dezelfde hoeveelheid substantieel vermogen te leveren. De L 70 levert 45 W per kanaal wanneer alle kanalen tegelijkertijd worden aangestuurd in 8 Ohm. Dynamisch vermogen is nog indrukwekkender met 82 W in 8 Ohm. In stereo mode levert de L 70 60 W per kanaal.

Zoals gebruikelijk voor NAD, gebruikt de L 70 uitsluitend discrete uitgangstrappen, ook voor de surround kanalen. Terwijl de meeste produkten in deze prijsklasse digitale IC versterkermodulen gebruiken, stellen de discrete uitgangen de L 70 in staat betere specificaties te hebben m.b.t. signaal/ruisverhouding (-105 dB) en vervorming (0.08% totale harmonische vervorming). De L 70 is dus ondanks zijn fysieke grootte dus meer dan krachtig genoeg voor een bevredigende film- of muziekbeleving.

Zoals kan worden verwacht van NAD worden er alleen componenten gebruikt van hoge kwaliteit, zoals analoog/digitaal omzetters met hoge resolutie en digitaal/analoog omzetters van de beroemde fabrikant Crystal, voor zo goed mogelijke prestaties.

Op de L 70 kunnen drie externe videobronnen worden aangesloten, waarvan één via het voorpaneel (voor camcorders of game consoles). Ook een 5.1 ingang is beschikbaar, naast de geïntegreerde tuner en DVD/CD speler. Zowel component, S-Video als composite video-uitgangen zijn beschikbaar. Er kunnen twee digitale bronnen worden aangesloten (waarvan 1 optisch en 1 coaxiaal) en een digitale uitgang kan worden gebruikt voor aansluiten van een DVD-recorder of ander digitaal opnameapparaat. Als overtreffende trap biedt de L 70 luidsprekeruitgangen van zeer hoge kwaliteit.

De DVD-speler van de L 70 bezit een 6 steps "Zoom" functie voor het uitvergroten van bepaalde delen van het beeld en de AM/FM tuner heeft 30 presets die vrij kunnen worden benoemd en RDS functionaliteit.

Alle functies kunnen eenvoudig worden bediend met de meegeleverde HTR-2 lerende afstandsbediening. Het kan naast de L 70 ook uw TV, video of satelliettuner bedienen of ieder ander infrarood-gestuurd apparaat. De logische indeling en verlichtte toetsen maken het bedienen van het A/V systeem gemakkelijk en prettig en door de leer-functie vervangt de HTR-2 al uw andere afstandbedieningen.

(GvdZ)

MERK

EDITORS' CHOICE