NIEUWSB&W

Explosiegevaar CD-R


0 | 06 februari 2003 | B&W

Wie een snelle cd-brander heeft, kan beter voorzichtig zijn met het branden van oude of beschadigde cd`s. De cd kan namelijk uit elkaar spatten. De Australische consumentenbond ACA komt tot die conclusie na een test van cd-branders. Uit de test blijkt dat oude of beschadigde cd`s in sommige de snelle cd-branders (48x of sneller) niet meer kunnen bijhouden.

In enkele gevallen kan dat ertoe leiden dat de cd in het apparaat in tienduizenden stukjes uit elkaar spat. En dat heeft niet alleen vervelende gevolgen voor het apparaat, maar het kan ook tot persoonlijke ongelukken leiden, zo zegt een woordvoerder van de ACA in de Herald Sun.

De kans dat dat gebeurt is overigens niet zo groot, elke twee op tienduizend cd`s zou uit elkaar spatten. "In ieder geval is er in Australië één geval bekend waarbij iemand werkelijk gewond raakte door de splinters", zegt ACA-woordvoerder Charles Britton. Toch verwacht Britton dat er snel meer slachtoffers zullen vallen omdat steeds meer computers met snelle cd-branders zijn uitgerust. "Het is een klein risico, maar wel een serieus risico."

Britton waarschuwt daarom voor het gebruik van bijvoorbeeld cd`s met een breuk in het plastic midden. Door de hoge draaisnelheid zou de cd helemaal kunnen barsten. De Australische consumentenbond zou graag zien dat hardwareleveranciers de kopers waarschuwen voor de risico`s die snelle branders met zich mee kunnen brengen.
 

MERK

EDITORS' CHOICE