NIEUWSAccuphase

Accuphase VX-700

Redactie HiFi.nl | 30 januari 2003 | Accuphase

(Ingezonden mededeling)

A/V processor van Accuphase: VX-700 A/V Control Center

Reeds gezien op de CEDIA 2002 een aantal maanden geleden, maar binnenkort ook in Nederland op de markt: het high-end VX-700 A/V Control Center van Accuphase. Zoals bekend van Accuphase zijn in het design van deze processor weinig zaken aan het toeval overgelaten. Vooral de zeer nauwkeurige instellingsmogelijkheden voor de speakers vallen op.

Decodering van de laatste audioformaten wordt gedaan door twee Analog Devices SHARC 32bit floating point Digitale Signaal Processors (DSPs) met door Accuphase zelf geschreven software. Voor 2-kanaals bronnen zijn de volgende surround modes beschikbaar: Dolby ProLogic II, DTS Neo:6 en SRS Circle Surround II (en uiteraard gewoon stereo). Qua discrete geluidsformaten worden Dolby Digital, DTS, DTS ES (Matrix en Discrete), Dolby Digital EX, DTS 96/24 en zelfs MPEG2 gedecodeerd. Met SRS Trusurround technologie kan een 5.1 soundtrack met een pseudo-surround effect gedownmixed worden naar 2 kanalen. Met een bijgeleverde microfoon kunnen alle speakers qua niveau automatisch worden gecalibreerd. Een display op het voorpaneel van 2x 40 karakters geeft een duidelijk overzicht van de gemaakte settings en maakt een eenvoudige navigatie mogelijk door de menu`s. Het display is dimbaar in 5 stappen. Uiteraard is er een 5.1-ingang aanwezig voor aansluiting van externe 5.1-bronnen. Deze bronnen kunnen worden gedigitaliseerd met een bemonsteringsfrequentie van 48 of 96 kHz, met 24 bits precisie.

Verdere audio/video ingangen zijn:
- 7 digitale audio ingangen (4x optisch, 2x coaxiaal en 2x gebalanceerd)
- 2 S-Video ingangen en 4 component ingangen (1x BNC, 1x RCA, 2x D5)
- 2 sets component uitgangen (1x BNC, 1x RCA). De S-Video signalen worden ook omgezet naar component.

Alle audio- en video-signalen zijn in het apparaat strikt gescheiden gehouden om interferentie uit te sluiten. Dit wordt niet alleen duidelijk uit het ontwerp van de printplaat of de gescheiden voedingen, maar ook uit het fysiek scheiden van de signalen binnen de kast en op het achterpaneel. Er wordt gebruik gemaakt van "MDS Plus" D/A omzetters voor alle 8 kanalen. Dit zijn Analog Devices Delta-Sigma omzetters in een parallelle configuratie, wat een drastische verbetering oplevert in de precisie van de omzetting, met verbeteringen in S/R verhouding, dynamisch bereik, lineariteit en afwezigheid van vervorming. Er zijn gebalanceerde uitgangen voorhanden voor 6 van de 8 uitgangskanalen.

De video switcher is van de hoogste kwaliteit, met een bandbreedte van meer dan 100 MHz. Zowel S-Video als component signalen kunnen worden geschakeld. Omdat audio en video vaak verschillende wegen bewandelen, kunnen er soms problemen ontstaan met de synchronisatie van geluid en beeld (bijvoorbeeld bij gebruik van progressive scan bronnen). De lip-sync functie kan worden gebruikt om geluid en beeld weer in de maat te laten lopen, met een aanpassing tot 20.0 (!) frames (> 500 ms) in 0.1 frame stapjes.

Niet alleen is de lip-sync functie is zeer nauwkeurig, ook de speaker-setup is ongewoon nauwkeurig: voor alle kanalen is een afstandsinstelling mogelijk tot 20 m in 1 cm stapjes! Het "bass-management" maakt het mogelijk de speakers op "small" te zetten, waarbij er keuze is uit 25 kantelfrequenties tussen 10 en 355 Hz, waarbij ook de steilheid kiesbaar is: 12, 18, 24 en 48 dB/octaaf zijn kiesbaar. Een andere verbluffende mogelijkheid is een instelling voor de center speaker van de hoogte van de dialoog, vermits de center speaker niet altijd op dezelfde hoogte kan worden geplaatst als de front speakers. Ook is er een equalizer aanwezig met 2 banden voor de L/R front speakers en 6 banden voor de center/surround/surround rear speakers.

Uiteraard kan de VX-700 worden opgewaardeerd. Dit gaat heel simpel door gewoon een Update CD te spelen in iedere conventionele CD-speler aangesloten op het apparaat. De RS-232 poort maakt bediening van het apparaat mogelijk met geavanceerde bedieningssystemen, zoals van AMX en Lexicon.

Optioneel zijn de VOX-2, VOX-3 en VOX-1294 (in de toekomst) video boards leverbaar. Standaard in de VX-700 is de VOX-1 geplaatst voor interlaced video. De VOX-2 heeft een line doubler aan boord, compatibel met High Definition NTSC. Zo kunnen 525i en 1125i worden omgezet naar 525p en 1125p en wordt er een 3:2/2:2 pulldown detectie gedaan. De VOX-3 gaat een stap verder en biedt ook een quadrupler functie, voor resoluties tot 1280 x 960. De VOX-1394 is klaar voor evt. "Firewire" oplossingen voor de toekomst.

De verwachte beschikbaarheid is April 2003, de prijs is op moment van publiceren nog niet bekend bij importeur Music2.

(Vertaald door: GvdZ)

MERK

EDITORS' CHOICE