NIEUWSB&W

ISP`s innen auteursrechten (?!)


Redactie HiFi.nl | 23 januari 2003 | B&W

`ISP´s moeten auteursrechten innen`

De voortdurend dalende cd-verkopen nopen de muziekindustrie tot drastische maatregelen. Het laatste voorstel: internetproviders moeten betalen voor muziekdownloads van hun abonnees.

Dat vindt Hillary Rosen, directeur van de Recording Industry Association of America (RIAA), de club van Amerikaanse platenmaatschappijen. Ze deed de uitspraak op ´s werelds grootse muziekbeurs, de Midem, aan de Franse Rivièra. Zdnet schrijft erover.

Als grootste oorzaak van de voortdurend dalende cd-verkopen ziet de RIAA de internetpiraterij, en dan met name p2p-netwerken als Napster, Gnutella en Kazaa. En hoewel de RIAA alles op alles zet om dergelijke diensten juridisch aan te pakken, blijft de piraterij in omvang groeien (mede als gevolg van het groeiende aantal breedbandinternetters).

Om de teruglopende inkomsten op te schroeven opperde Rosen het idee dat internetaanbieders zouden moeten gaan betalen voor hun abonnees die illegaal muziek van internet downloaden.

Volgens een bestuurder van Tiscali is dat technisch onmogelijk. Hij gaf overigens wel toe dat maar liefst tussen de 30 en 60 procent van al het dataverkeer op de netwerken van Tiscali muziek- en film-downloads betreft.

Ondertussen gaat het niet goed met de initiatieven die de muziekindustrie zelf online heeft opgezet. Zowel Pressplay als MusicNet weigeren cijfers over abonneeaantallen bekend te maken, meestal een teken dat deze behoorlijk tegenvallen.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »