NIEUWSB&W

Williams pleit voor illegaal kopieren

Redactie HiFi.nl | 20 januari 2003 | B&W

Zanger Robbie Williams pleit voor illegaal kopiëren

Het Britse popidool Robbie Williams heeft weer een hoop mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Dit keer bracht de zanger de platenindustrie in moeilijkheden door openlijk te pleiten voor het illegaal kopiëren van muziek. Op de muziekbeurs MIDEM in Cannes liet Williams afgelopen weekend weten: ,,Ik vind die kopiën geweldig, echt waar. Er is niets tegen te doen. Ik weet zeker dat mijn platenmaatschappij, mijn manager en mijn accountant het verafschuwen dat ik dit zeg.``

Williams zelf verdient naar schatting 118 miljoen euro bij platenmaatschappij EMI. Hij zegt dat hij rekening heeft gehouden met piraterij toen hij zijn contract afsloot: ,,Ik zag al die labels en vroeg: Wat kunnen jullie daartegen doen? Eerlijk gezegd vrees ik dat de platenmaatschappijen geen idee hebben wat ze aanmoeten met piraterij.``

Volgens de platenmaatschappijen wisselen jaarlijks ongeveer 800 miljoen illegale cd`s van eigenaar, terwijl legaal 2,4 miljard cd`s worden verkocht. Bovendien kunnen muziekliefhebbers via internet gratis muziek opnemen.

De Europese Commissie wil juist paal en perk stellen aan deze praktijken door de rol van de douane te versterken. Die kreeg meer bevoegdheden bagage te doorzoeken.

De piraterij heeft ook in de Europese Unie een hoge vlucht genomen. Volgens bronnen in Brussel zijn in 2001 100 miljoen illegaal gekopieerde artikelen onderschept, met een totale waarde van twee miljard euro. Vooral de muziekindustrie klaagt steen en been. Volgens haar is de helft van de cd`s die in de wereld wordt verkocht, illegaal gekopieerd. In Europa hebben Spanje, Italië en Griekenland een slechte naam.

MERK

EDITORS' CHOICE