NIEUWSB&W

Auteursrecht remt filmaanbod

Redactie HiFi.nl | 14 januari 2003 | B&W

Auteursrecht remt online filmaanbod

Het kan nog jaren duren voordat filmklassiekers online te zien zijn. Niet de tegenwerkende Amerikaanse filmstudio`s zijn daarvan de oorzaak, maar de complexe contracten waarmee rekening gehouden moet worden.

News.com heeft een artikel over de juridische hobbels die moeten worden genomen om met name oudere films online te vertonen. In de vaak vuistdikke contracten die met het maken van een big budget speelfilm gepaard gaan, is namelijk geen rekening gehouden met vertoning of distributie op internet.
Dat betekent dat met de met naam in het originele contract genoemde partijen zoals acteurs, distributeurs producenten en scenarioschrijvers, die soms allemaal recht hebben op een deel van de inkomsten uit een film, onderhandeld moet worden over eventuele vergoeding voor vertoning op internet. En (mede) aangezien de meeste advocaten per uur worden betaald, kan dat wel even duren.

Die tijdwinst komt de filmindustrie overigens goed uit zeggen critici, omdat er nog steeds geen succesvol bedrijfsmodel voor het online aanbieden van speelfilms is gevonden. Enkel Movielink, een samenwerkingsverband van vijf grote filmstudio`s, is inmiddels online, maar het aantal abonnees is zeer gering. Tegelijk wordt er goud geld verdiend met de verkoop van dvd`s en de vertoning van films op kabel-tvnetten. Te veel haast kan, gezien de nog gebrekkige beveiliging van online content, het voortijdige einde van de huidige kip met de gouden eieren betekenen.

MERK

EDITORS' CHOICE