vM CA 560 uitgelegd

Redactie HiFi.nl | 07 januari 2003 | Van Medevoort

Noot van de redactie:
Wij ontvingen vandaag 7 januari een persbericht van importeur Audiart. Hierin een uitgebreide toelichting + nieuw fotomateriaal bij de vM CA560 meerkanaalsversterker. Hieronder leest u dit bericht integraal.

Ingezonden mededeling - door Audioart

vM A 560

vM CA560 multi channel control amplifier

De ontwikkeling en introducties van SACD hebben wij vanaf het begin op de voet gevolgd. Eindelijk na ongeveer 20 jaar een technische, maar vooral ook muzikale verbetering van het medium CD. Zo hebben wij voor eigen evaluatie en demonstratie doeleinden al in september 2000 een prototype gebouwd, de vM CA666. Deze voorversterker is o.a. ook door Polyhymnia International in Baarn gebruikt bij testen met de Philips SACD1000. Vanuit dit model is nu de nieuwe zeskanaals voorversterker vM CA560 ontwikkeld.

Om aan alle eisen in de markt te voldoen, zijn er een groot aantal features gebruikt die in onze, in 2001 ge√Įntroduceerde, nieuwe elektronicalijn waren doorgevoerd cq toegepast. Vernieuwde technologie√ęn en componenten, maar ook design, kwaliteit, bedieningsgemak en afstandbediening. Bij √©√©n van de belangrijkste onderdelen in een voorversterker, de volumeregelaar, ontstond een probleem. Om zes kanalen te kunnen regelen, moesten wij de Alps stereo motorpot vervangen voor een, minstens zo goede andere regelaar.

Maanden lang zijn er proefschakelingen gebouwd en getest met alle op de markt verkrijgbare (digitale)volumeregelaars, codecs en dsp`s. Ze hadden allemaal √©√©n groot nadeel: Het geluidsbeeld, met name ruimtelijkheid en diepte, werd veel te veel (nadelig) be√Įnvloed door de interne versterkerelektronica in de chips. In het ergste geval moest het analoge signaal eerst weer naar digitaal omgezet worden om te regelen en dan weer terug naar analoog! (zie fig.1)

vM A 560


Dit gebeurt bij nagenoeg alle hometheater processoren. Er is hier dus geen sprake van een audiofile oplossing, temeer omdat bij SACD het digitale traject juist verkort en mede hierdoor de muzikale kwaliteit enorm verbeterd is...
De negatieve reacties bij luistersessies van: "PCM stereo klinkt beter dan SACD multi channel", wordt hoofdzakelijk hierdoor veroorzaakt.
Een hometheater processor is dus niet geschikt om op audiofiel niveau muziek weer te geven.

Bij conventionele analoge voorversterkers wordt het volume, maar ook de balans en soms ook een -20dB verzwakker uitsluitend door een potentiometer of weerstanddeler (stappenverzwakker) geregeld dan wel geschakeld (zie fig. 2), zonder extra elektronica in de signaalweg. De (klank)be√Įnvloeding is hierdoor minimaal.

vM A 560


In de vM CA560 is ook voor deze techniek gekozen, een weerstanddeler of stappenverzwakker, maar dan meerkanaals én voor de drie bovenstaande disciplines  één element. De verliezen zijn een derde en de kwaliteit is nu dus zelfs met een factor drie verbeterd! (zie fig. 3)


Uitsluitend de besturing van deze passieve weerstanddeler is digitaal en geen enkele elektronica of interne opamp kan het signaal nog nadelig be√Įnvloeden. Het signaal doorloopt alleen de ingestelde weerstand en wordt direct door onze welbekende, discreet opgebouwde, lijnversterkertrap gevolgd. Dit is de enige manier om muziek, met de hoogwaardige SACD kwaliteit als bron, in de luisterruimte weer te kunnen geven, zeker als u achter deze voorversterker met Silver Cable onze eindversterkers aansluit op vijf identieke luidsprekers.

Standaard is de vM CA560 voorzien van RCA cinch aansluitingen, voor professioneel gebruik is XLR en eventueel 19" montage leverbaar.
Overige gegevens, eigenschappen en technische gegevens vindt u in de brochure of op onze website (www.audioart.nl).

Tot slot mag het natuurlijk duidelijk zijn, dat in plaats van meerkanaals- ook met stereo of tweekanaals SACD een enorme verbetering t.o.v. conventionele PCM CD`s te behalen valt bij gebruikmaking van bijvoorbeeld de vM CA230 of CA450 voorversterkers in combinatie met PA eindversterkers. Ook zij zijn speciaal ontwikkeld voor deze nieuwe, zeer hoogwaardige muzikale standaard, genaamd Super Audio CD! 

MERK

EDITORS' CHOICE