NIEUWS

Panasonic DVD recorder


Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2000
De eerste DVD-videorecorder voor de consument wordt gemaakt door Panasonic. Het apparaat kost bijna 10.000 gulden.


De DMR-E10 DVD-recorder en de bijbehorende DVD-RAM-schijfjes à 35 dollar liggen deze maand in de winkels. De consument zal waarschijnlijk niet in de rij staan voor de recorder; een prijs van 4000 dollar is wel erg hoog.


Met de recorder kunnen films worden opgenomen op DVD-RAM-schijfjes. De voordelen boven de bestaande ouderwetse videocassettes zijn duidelijk. Zo kan een schijfje eindeloos veel worden hergebruikt voor steeds weer nieuwe opnames, zonder kwaliteitsverlies.


Ook is het zoeken naar fragmenten een stuk eenvoudiger, vergelijkbaar met die van een muziek CD boven een muziekcassette. Verder zal de geluids- en beeldkwaliteit beter zijn. Het omzetten van het analoge naar een digitaal signaal levert zelfs een beter beeld op dan het op tv uitgezonden origineel. Bij een VHS-band treedt altijd kwaliteitsverlies op. De schijfjes zijn compatible met PC-applicaties.


Analisten zien alleen consumenten met te veel geld als mogelijke afnemers. Zij schatten dat het nog zeker drie jaar duurt voordat de DVD-recorder een massaproduct is. Hiervoor moet de prijs zakken tot ongeveer 500 dollar.


Japanners hebben overigens al de beschikking over een Pioneer-recorder, deze is echter nog niet voor de Amerikaanse en Europese markt bedoeld.


Bron: WebWereldEDITORS' CHOICE