NIEUWSB&W

DVD kraker in gevangenis

Bert Oling | 09 december 2002 | B&W

Voor de Noorse rechtbank in Oslo begint vandaag de rechtszaak tegen `DVD Jon`, de maker van de DeCSS software waarmee de beveiliging van dvd`s gekraakt werd. 

Jon Lech Johansen, ook wel bekend als DVD Jon, was vijftien jaar toen hij het programma DeCSS schreef. Met de software werd de kopieerbeveiliging van dvd-films gekraakt met als gevolg dat ze in groten getale via internet illegaal worden uitgewisseld, schrijft persbureau AP.

De rechtszaak is aangespannen door de Motion Picture Association of America die optreedt namens de grote filmstudio`s in Hollywood. Voor de zaak zijn vijf dagen uitgetrokken.

Johansen is inmiddels 19 jaar. Hij laat via zijn advocaat weten dat hij niets onwettigs heeft gedaan. Volgens een verklaring heeft Johansen de software ontworpen om dvd`s te kunnen afspelen op zijn Linuxcomputer, wat daarvoor onmogelijk was. Het programma bood hij in 1999 aan op internet en werd binnen drie maanden ruim vijfduizend keer gedownload.

Als Johansen schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. Juristen verwachten echter niet dat het zo`n vaart zal lopen. Inmiddels zijn er op internet diverse programma`s verkrijgbaar om de dvd-beveiliging te ondermijnen.
 

MERK

EDITORS' CHOICE