NIEUWSB&W

Online videotheek Movielink van start


Redactie HiFi.nl | 15 november 2002 | B&W

Internetters kunnen vanaf deze week online films bestellen en ze streaming bekijken bij Movielink. Maar de online videotheek is voorlopig alleen voor Amerikanen. 

Internetgebruikers in de Verenigde Staten kunnen online een trailer van een film bekijken. Als ze de hele film willen zien, betalen ze tussen de 2,99 dollar en 4,99 dollar, afhankelijk van hoe recent de film is.

Movielink-directeur James B. Ramo denkt dat er voldoende draagvlak bestaat voor de diensten van Movielink. "Dat denk ik omdat filmtrailers op internet de meest opgevraagde videobestanden zijn en omdat via peer-to-peerprogramma`s als KaZaA en Morpheus ook veel films worden uitgewisseld", zo zegt hij in The New York Times.

Het bekijken van een film op het computerscherm zouden de gebruikers op de koop toe nemen, denkt Ramo. Movielink werkt samen met Microsoft en Real Networks die ervoor zorgen dat de films beveiligd zijn tegen kopiƫren.

De internetvideotheek heeft contracten getekend met filmmaatschappijen MGM, Paramount Pictures, Sony Pictures, Warner Brothers en Universal Pictures. Vanaf de lancering maandag zullen er 175 films beschikbaar zijn.

Disney en 20th Century Fox overwegen nog om een eigen verkoopkanaal op het web te starten, maar beide bedrijven worden achterna gezeten door antitrust-waakhonden.

Ook Movielink is al voor de lancering door Intertainer aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Intertainer delfde in september het onderspit en gaf daarvoor Movielink en de filmmaatschappijen de schuld. De grote filmstudio`s zouden wel contracten willen afsluiten met Movielink, maar niet met Intertainer.
 

MERK

EDITORS' CHOICE