NIEUWSB&W

Philips en Sony kopen Intertrust


Redactie HiFi.nl | 14 november 2002 | B&W
Philips en Sony kopen samen met een aantal andere investeerders de Amerikaanse softwareonderneming InterTrust Technologies. Met de overname is 453 miljoen dollar gemoeid, aldus beide elektronicaconcerns woensdag.

Philips en Sony krijgen ieder iets minder dan de helft van de aandelen in handen. De naam van de overige investeerders is niet bekendgemaakt. Per aandeel betalen de partners 4,25 dollar, 26 procent meer dan de slotkoers van InterTrust van dinsdag op de Nasdaq-beurs.

InterTrust maakt software voor bescherming van digitale producten waarop auteursrechten rusten, zoals cd`s, dvd`s en computerspelletjes. De onderneming bezit op dit gebied vele patenten.

Philips en Sony willen garanderen dat de patenten breder beschikbaar zijn via een open licentiesysteem. Een woordvoerder van Philips verklaarde dat met een gezamenlijke aankoop de kans groter is dat de software van InterTrust de standaard wordt op het gebied van digitale distributie. Ook willen de concerns digitale distributie nog gangbaarder maken dan ze inmiddels is.

Bij InterTrust Technologies werken 37 mensen. Sony was al sinds mei een strategische partner van de onderneming. InterTrust heeft diverse aanklachten tegen Microsoft ingediend omdat de softwaregigant uit Redmond patenten zou schenden. De claims richten zich op bekende producten als Windows XP, .NET en Xbox.

Philips kon woensdag nog niet zeggen wat er met de zaken gaat gebeuren. Een woordvoerder van Microsoft merkte deze zomer schamper op dat InterTrust zich vooral lijkt bezig te houden met het indienen van "dubieuze" patentclaims.

MERK

EDITORS' CHOICE