NIEUWSB&W

DVD-format strijd

Redactie HiFi.nl | 11 oktober 2002 | B&W

De format-strijd op de dvd-markt is nog niet eens beslist, maar de opvolgers staan alweer te trappelen langs de zijlijn. Uitdagers zijn het door verschillende fabrikanten ondersteunde Blu-ray optical video disc-formaat en het door Toshiba ontwikkelde Advanced Optical Disc (AOD)

De twee nieuwe formaten, beiden nog in de ontwikkelingsfase, worden gefabriceerd met blauw laserlicht. Daardoor zijn de schijven in staat meer data op te slaan dan dvd`s, in het geval van Blu-ray tot 27 GB per layer en 20 GB per layer voor Toshiba`s AOD.

Beide formaten strijden nu al om de titel `opvolger van de dvd` voor de consumentenmarkt en de door hen gebruikte technologieën zullen waarschijnlijk een grote spelen in de ontwikkeling van toekomstige optische schijven voor computergebruik.

Blu-ray werd aangekondigd in februari 2002 door een groep bedrijven waarvan Sony de meest aansprekende naam was. Het formaat kwam voort uit gezamenlijk onderzoek met Pioneer. Tijdens de deze week lopende Aziatische IT-beurs CEATEC in het Japanse Chiba showen verschillende bedrijven, zoals Sony, Pioneer, Matsushita en Sharp, prototypes van Blu-Ray recorders.

Daarnaast werden ook de opslagmedia getoond voor de apparaten. Deze worden uitgebracht in drie hoeveelheden, 23,3 GB, 25 GB en 27 GB. Let wel, dit zijn schijven met één layer. Er staan ook schijven met een dubbele layer, en dus twee keer zoveel opslagcapaciteit, op de planning.

Vertegenwoordigers van Sony en Matsushita konden geen uitsluitsel geven over de commerciële plannen voor de schijven, maar hoopten dat de verkoopprijs rond de 42 dollar komt te liggen.

Toshiba kondigde in augustus dit jaar zijn concurrerende AOD-format aan en liet op de CEATEC voor het eerst een prototype van zijn schijf zien. Gezien de veel grotere steun voor Blu-ray lijken AOD`s kansen op succes kleiner, maar het is nog erg vroeg dag om hierover een oordeel te vellen.

MERK

EDITORS' CHOICE