NIEUWSB&W

Start digitale radio

Redactie HiFi.nl | 11 oktober 2002 | B&W

De Federal Communications Commission heeft groen licht gegeven voor digitale radio. Dit betekent een verbetering van geluidskwaliteit. 
 
De Federal Communications Commission (FCC) ging donderdag akkoord met het gebruik van de technologie van iBiquity Digital. De goedkeuring betekent voor Amerikaanse radiostations dat ze per direct digitaal mogen uitzenden, zo schrijft persbureau AP.

In de radiowereld wordt deze stap gezien als een grote en belangrijke beweging richting betere geluidskwaliteit. "Je moet het zien als de overgang van cassette naar cd", legt John Mathews van Radio One op CNet uit. "Het is de belangrijkste verandering sinds de invoering van FM-frequenties in de jaren veertig", meent een medewerker van het Museum voor Televisie en Radio in New York.

Met de technologie van iBiquity is het mogelijk om tegelijkertijd radiogolven analoog en digitaal uit te zenden. Daardoor hoeven luisteraars geen nieuw radiotoestel te kopen. Wie optimaal van de geluidskwaliteit wil genieten, kan dat beter wel doen.

Vanaf januari worden in de Verenigde Staten de eerste digitale radio`s voor thuis en in de auto verkocht voor ongeveer honderd dollar per stuk. Wanneer de techniek ook wordt toegepast in klokradio`s en draagbare radio`s, is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van iBiquity.
 

MERK

EDITORS' CHOICE