NIEUWS

Rechtzaak DVD-hackers start

Redactie HiFi.nl | 18 juli 2000
In de New Yorkse rechtbank stonden maandag acht grote filmstudio's en de DVD hackgroep 2600 tegenover elkaar.

De acht Hollywood-studio's – waaronder Disney, Universal Studios, Paramount Pictures en 20th Century Fox – beschuldigen Eric Corley van het aanzetten tot videopiraterij. Corley – ook wel bekend onder de naam Emmanuel Goldstein – is de uitgever van de site 2600.com en het blad '2600: The Hacker Quarterly'.

Op de site stond informatie over het programmaatje DeCSS. Ook de software zelf was beschikbaar. DeCSS kwam eind vorig jaar wereldwijd in het nieuws omdat hiermee de CSS-afspeelbeveiliging van videodiscs kan worden gekraakt. Volgens de advocaten van de filmindustrie is hierdoor een levendige handel in illegaal gekopieerde DVD's ontstaan.

Als de filmindustrie had geweten dat DVD-films kunnen worden gekopieerd, waren ze nooit aan DVD begonnen, zo betoogde de Hollywood-advocaat.

Hij eist dan ook dat alle informatie op 2600.com over DeCSS wordt verwijderd. Ook linkjes naar andere DeCSS-sites mogen niet, vindt Hollywood. De studio's stellen dat Corley inbreuk maakt op de Digital Millennium Copyright Act uit 1998.

De verdediging van Corley is het met dit alles natuurlijk niet eens. DeCSS zou slechts een mogelijkheid zijn om Linux-gebruikers ook te laten genieten van – legaal gekochte - DVD-films op hun computers. Bovendien is het onzin dat Corley DVD-piraterij mogelijk maakt, vindt zijn advocaat Martin Garbus. Volgens hem zijn er inmiddels tienduizenden websites – inclusief The New York Times – die naar DeCSS hebben gelinkt.

De rechtszaak zal naar verwachting twee weken duren.

Bron: WebWereld


EDITORS' CHOICE