NIEUWSB&W

Radiostations VS op web


René van Es | 25 september 2002 | B&W

De eerste kleine Amerikaanse radiostations keren weer terug op het net. Wie online naar de uitzending wil luisteren, moet daar nu voor betalen.

Dit is het gevolg van de vergoeding die radiostations moeten betalen voor het uitzenden van muziek op internet. De radiostations die ook op internet te beluisteren zijn, moeten per 1 september een vergoeding betalen van 0,07 dollarcent per liedje per luisteraar. Voor kleine stations betekent dit al gauw een rekening van een paar duizend dollar, met een minimum van 500 dollar.

Een voorbeeld van teruggekeerde stations, is het kleine KPIG, volgens de krant The Nando Times. Het station was tot juli ook via streaming audio te beluisteren. Nu zijn de internetuitzendingen alleen nog te horen voor abonnees van RealNetworks, tegen een minimale vergoeding van 5,95 dollar per maand.

De luisteraars van het kleine station uit Santa Cruz zijn wel blij met de online revival van KPIG, zo schrijft de krant. Naast KPIG geldt hetzelfde voor stations als KING, KLOS en KCBS. Nog altijd protesteren de stations tegen de opgelegde maatregel. Volgens de radiomakers worden artiesten niet benadeeld bij het uitzenden van muziek.
 

MERK

EDITORS' CHOICE