NIEUWSB&W

Online DVD-verhuur


Redactie HiFi.nl | 25 september 2002 | B&W
Als eersten in Europa kunnen Vlamingen en Nederlanders sinds kort dvd`s huren via het Internet. Zenobe.com, een Brugs bedrijfje dat werd opgericht door Philippe en Stephan Creytens, hoopt in zijn eerste werkingsjaar zo`n duizend abonnees te kunnen werven.

De formule die Zenobe voorstelt, verschilt enigszins van de huurvoorwaarden bij gewone videotheken. Abonnees van de website betalen 30 euro per maand (het huidige introductietarief) en mogen in ruil naar hartenlust dvd-films bestellen. Er is geen maximale uitleentermijn; de enige beperking is dat je maximaal drie films gelijktijdig in bezit hebt. Op de site kun je een lijstje met favoriete titels ingeven, zodat je automatisch een nieuwe film krijgt wanneer je er één terugstuurt. De levering en terugzending van de films gebeurt gratis met de post.

Zenobe.com zag pas op 3 september het licht, maar zal tegen het einde van de maand al zo`n 100 klanten tellen, zegt oprichter Philippe Creytens. ,,We zitten nu al op het peil dat we pas drie maanden na de start voorzien hadden.``

Creytens hanteert naar eigen zeggen een voorzichtig businessplan, zeker na zijn dotcom-ervaringen bij ter ziele gegane bedrijven zoals de netwerkbouwer Icon, de portaalsite Café Belge en de softwareproducent Etra-Soft. ,,Duizend klanten halen na 12 maanden is een bescheiden, maar realistisch doel``, zegt hij. ,,Je moet er rekening mee houden dat de penetratie van dvd-spelers nog maar zo`n 10procent bedraagt, maar daartegenover staat dat de markt zeer snel groeit.``

Een onderdeel van die voorzichtige strategie is dat Zenobe aanstuurt op samenwerking met andere partijen (zoals andere websites of filmdistributeurs) in plaats van alles zelf te willen doen. ,,We zijn al gecontacteerd geweest door grote partijen. We kunnen harder gaan als we dat willen, maar ik voel me er nog niet rijp voor``, zegt Creytens.

MERK

EDITORS' CHOICE