NIEUWSB&W

Prijsafspraken filmindustrie?

0 | 24 september 2002 | B&W

Grote entertainmentbedrijven zoals AOL Time Warner (Warner Bros), Sony en Vivendi Universal worden verdacht van het maken van prijsafspraken. 

Het Amerikaanse bedrijf Intertainer heeft de drie bedrijven in een antitrustzaak aangeklaagd. Intertainer verdenkt Warner Bros, Sony en Vivendi ervan prijsafspraken te hebben gemaakt voor het online verkopen van films via de joint venture Movielink.

Vermoed wordt dat de prijzen bij Movielink kunstmatig hoog worden gehouden en dat het uitgeven van licenties voor bedrijven en internetsites om films te verkopen, onnodig wordt vertraagd, zo meldt The Wall Street Journal.

Inmiddels doet ook het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoek naar de praktijken van de filmindustrie. Voor veel bedrijven is het moeilijk om licentie-overeenkomsten te verkrijgen. Filmmaatschappijen zijn over het algemeen niet erg enthousiast om hun producten op legale sites op internet aan te bieden.

Intertainer verkoopt al sinds 1996 `video`s-on-demand` en heeft zelf inmiddels wel enkele belangrijke licenties weten te bemachtigen. Toch beweert het bedrijf dat filmstudio`s misbruik maken van hun machtspositie. Volgens de contracten met de filmmaatschappijen gaat 60 procent van de opbrengst van Intertainer naar de maatschappijen. Volgens Intertainer wordt op die manier onterecht geprofiteerd van `de bescherming van auteursrechten`.
 

MERK

EDITORS' CHOICE