NIEUWSB&W

Vinyl inscannen

Redactie HiFi.nl | 06 september 2002 | B&W

De muziek van vinyl langspeelplaten met een flatbedscanner digitaliseren via een zelf geschreven `audio-extraction` programma. Het klinkt als een 1 april grap.

De maker is alleen bekend onder zijn mailadres zbbrox@hotmail.com. Op de site van de mogelijke uitvinder zijn `voorbeelden` te vinden van de scanning van vinyl, naar hij beweert. Met enige moeite herkenden we inderdaad de `Vier Jaargetijden` van Vivaldi.

De techniek moet nog ernstig verbeterd worden, maar de basis is aanwezig; met een grote slag om de arm dat het toch een goed bedachte grap is.

Uitgaande van de waarheid blijkt de techniek nog rudimentair, met als grootste probleem dat bij het omzetten van een gescande LP naar audio letterlijk en figuurlijk veel ruis ontstaat. Bij het beluisteren van de resultaten lijkt de muziek meer op de gedempte klanken van een te harde radio bij de bovenbuurman dan op een prachtig muziekstuk.

De audioopname op vinyl is weergegeven in onregelmatigheden in de groeven. Wie de regelmaat in deze onregelmatigheden ontcijfert en kan vertalen naar een stukje software heeft in principe, theoretisch, de omzetter gebouwd. `Zbbrox` programmeerde een soort virtuele platenspeler, die niet een diamanten, maar een digitale naald had die de groeven aftaste.

MERK

EDITORS' CHOICE