NIEUWSB&W

Einde markeerstift-truc kopieerbeveiliging


Redactie HiFi.nl | 29 augustus 2002 | B&W

Cd-beveiliger Midbar heeft een groot lek in zijn software gedicht. Tot voor kort kon de beveiliging eenvoudig omzeild worden met een simpele markeerstift.

Het Israëlische Midbar is een van de grootste makers van antikopieermaatregelen voor cd`s. Eerder dit jaar werd bekend dat zijn technologie - genaamd Cactus Data Shield (CDS) - eenvoudig te omzeilen was door met een simpele markeerstift op de goede plaats een streep op een beveiligde cd te zetten. Ook andere technologieën bleken kwetsbaar.

Bij de laatste versie van CDS-200 blijkt deze truc niet meer te werken, zo stelt Midbar ter gelegenheid van de mijlpaal van 30 miljoen met CDS beveiligde cd`s. Grote muziekmaatschappijen gaan steeds vaker over op het beveiligen van hun schijfjes tegen ongewenst kopiëren. Behalve CDS wordt ook Key2Audio veel gebruikt.

Er komt steeds meer concurrentie op deze lucratieve markt. Het laatste initiatief op dit gebied is afkomstig van Hudson Soft en JVC. Zij promoten hun technologie genaamd `Root` als een nieuwe generatie encryptie-oplossingen.

Met Root kunnen fabrikanten van cd-roms of dvd`s een versleuteling aanbrengen in de schijfjes. Doordat deze - in tegenstelling tot de oplossingen van bijvoorbeeld Midbar en Key2Audio - heel lastig is te lokaliseren, zouden de schijfjes zeer lastig gekopieerd kunnen worden, zo is de claim. Nadeel is dat de techniek niet werkt voor audio cd`s. Voor Hudson speelt dit nadeel echter niet; het is een grote maker van videogames. 

MERK

EDITORS' CHOICE