NIEUWSB&W

Consument koopt dvd`s en blanco cd`s

Redactie HiFi.nl | 25 augustus 2002 | B&W

De markt van muziek-cd`s is het eerste halfjaar verder gedaald. De verkoop van beschrijfbare cd`s is daarentegen verdrievoudigd. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers). In de eerste zes maanden van 2002 is het aantal verkochte cd-albums met bijna 14 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de NVPI is de daling vooral veroorzaakt door de grootschalige muziekpiraterij. In Nederland worden volgens de muziekorganisatie drie maal zoveel blanco cd`s verkocht als voorbespeelde cd`s. De invloed van de piraterij voelen de platenmaatschappijen vooral bij de cd-singles. In de eerste helft van 2002 werden 1,9 miljoen cd-singles verkocht, tegen 2,7 miljoen in 2001. Dat is een daling van 29 procent.

Toch hangen boven de statistieken van het eerste halfjaar niet alleen donkere wolken. De verkoop van muziek-dvd`s vertoonde een monstergroei van maar liefst 117 procent ten opzichte van een jaar eerder. En ook worden er weer meer vinyl platen verkocht. In het eerste halfjaar werden 11 procent meer lp`s verkocht en 27 procent meer 12"-singles. De NVPI relativeert de cijfers en zegt dat de vinyl-markt slechts 1 procent van de totale verkoop vormt.

Voor het komende halfjaar verwacht de muziekindustrie dat de cd-markt zal aantrekken, vooral omdat de feestdagen er nog aankomen.
 

MERK

EDITORS' CHOICE