NIEUWSB&W

Problemen afspelen Dolby Digital

Garmt van der Zel | 17 augustus 2002 | B&W

De laatste tijd zijn er wat problemen met het afspelen van enkele nieuwe Dolby Digital titels op sommige receivers. Tijdens het afspelen van deze sound tracks (o.a. de recent uitgekomen Lord of The Rings DVD), valt het geluid op bepaalde momeneten soms weg ("dropouts") of is er in het geheel geen geluid hoorbaar. Dit wordt veroorzaakt door een incompatibiliteit tussen een vernieuwde versie van Dolby Digital, die o.a het detecteren van Dolby Digital Surround EX in de soundtrack ondersteunt d.m.v. een zogenaamde "flag" in het signaal.

Het probleem treed op, als de chips (DSPs) die verantwoordelijk zijn voor het decoderen van het Dolby Digital signaal, detecteren dat een vernieuwde versie wordt aangeboden. In veel produkten zal het geluid hierdoor niet worden onderbroken. In andere zal de DSP op het signaal reageren door tijdelijk of voor langere tijd de geluidsuitvoer te stoppen.

Dolby heeft wel vaker updates gedaan in het Dolby Digital signaal, maar nog nooit met veel problemen.

Overigens zijn de Dolby Digital tracks op de bestaande probleem-titels wel degelijk correct gemaakt. Toch heeft Dolby inmiddels alle studio`s geinformeerd niet de nieuwe "flags" te gebruiken en zijn in conclaaf met de hardware-producenten om het probleem zo snel mogelijk opgelost te hebben.

Er zijn 4 mogelijkheden om het probleem te omzeilen als uw receiver problemen geeft met
bepaalde van deze nieuwe titels:

1) Verander in het audio-menu van uw DVD-speler dat deze PCM uitgeeft i.p.v. Dolby Digital.
2) Sluit de analoge uitgangen van uw DVD-speler aan en selecteer op uw versterker een analoge ingang.
U krijgt in beide bovenstaande gevallen weliswaar geen 5.1-geluid te horen, maar de dropouts zullen zijn opgelost. Dolby ProLogic op ProLogic II kunnen uiteraard dan wel gebruikt worden.
3) Gebruik de 5.1-uitgangen van uw DVD-speler, als uw versterker deze ook heeft.
4) Kies een ander geluidsspoor, als de DVD deze heeft.

MERK

EDITORS' CHOICE