NIEUWS

DivX: Opvolger van MP3?


Redactie HiFi.nl | 11 juli 2000
MP3 is een van de meest populaire items op het internet, toch staat de opvolger reesd in de startblokken: de naam is 'DivX'. Waar MP3 garant staat voor volwaardig geluid, garandeert DivX hetzelfde voor film.

Wat is DivX?
Net als mp3 comprimeert DivX het geluid en beeld. Hierdoor past een film van twee uur zonder moeite op ƩƩn cd'tje. Geen dvd-speler meer nodig; breedbeeld, dolby, stereo, kwaliteit... DivX heeft het allemaal. We praten dan over bestanden tussen de 400 en 700 MB, die kwalitatief beter zijn dan MPEG en streaming video. De sterkste kant van DivX is nog wel dat u er bijna geen extra software voor nodig hebt. Via een bestandje - verkrijgbaar vanaf de officiƫle DivX website - van 700 kB wordt de DivX codec toegevoegd aan de bestaande Windows Media Player. Vanaf dat moment kunt u AVI-files, gecomprimeerd met DivX afspelen op uw pc.

Is DivX legaal?
Uiteraard is het illegaal om volledige films te downloaden. Waarom zou je nog naar de bioscoop of viedotheek gaan als je via internet de nieuwste films (soms nog niet eens in Amerika uit) kunt verkrijgen? Dat maakt echter DivX niet illegaal. Vergelijk het met MP3; MP3 bestanden zijn niet verboden, maar volledige nummers van artiesten wel. De verspreiding van films via het net bestond al, maar dit waren vaak zeer grote, logge MPEG-bestanden met een lage resolutie, die veel slechter waren dan het origineel. Net zoals de muziek-industrie getroffen is door MP3, zo zal waarschijnlijk ook de film-industrie getroffen worden door DivX. In dit opzicht is DivX dus niet illegaal. Echter het bestand dat u kunt downloaden om DivX via uw Windows Media Player te bekijken is eigenlijk illegaal. Het Microsoft programma wordt gehackt om de codec toe te voegen.

Hoe werkt DivX?
DivX films zijn gebaseerd op het AVI-medium, alleen dan sterk gecomprimeerd. Van een dvd-film wordt het geluid omgezet naar mp3 audio, het beeldformaat verkleind - veelal naar 640x480 - en het aantal kleuren verminderd. Hoewel DivX tot wel een tiende gecomprimeerd is en het verschil met een echte dvd-film duidelijk is, blijft de kwaliteit toch verbazend goed.

Bron: Pc Active

EDITORS' CHOICE