NIEUWS

eXpanium: cd en MP3


Redactie HiFi.nl | 07 juli 2000

Later dit jaar lanceert Philips een MP3-speler die als opslagmedium geen gebruik maakt van Flashkaarten of Memory Sticks, maar wel van cd-R's.

Op zich ziet de eXpanium eruit als een gewone, draagbare speler, maar binnenin zit heel interessante technologie. Het toestel kan niet alleen standaard audio-cd's aan, maar speelt ook MP3-bestanden van gebrande schijfjes af. Ook cd-RW's kunnen gebruikt worden, om zo meer dan tien uur muziek op een zilveren compactdisc te krijgen. Dankzij een nieuwe batterijtechnologie zou de speler de volledige tien uur in één ruk aankunnen.

Nu is een van de grootste verkoopspunten van MP3-spelers met geheugenkaarten het feit dat de apparaten volledig schokbestendig zijn, omdat ze geen bewegende delen bevatten. Het aanbod van Philips heeft dat pluspunt niet, maar zal dit opvangen door een zeer grote buffer, die tot honderd seconden muziek zal opslaan.

Met het uitbrengen van de eXpanium heeft Philips misschien wel een hit bij het publiek op de hand, maar de muziekindustrie zal het anders zien. De fabrikant schijnt daar weinig om te malen - hun website moedigt gebruikers enthousiast aan iets te doen met hun cd-collectie: "Rip it! Burn it! Spin it!". Over het veilige SDMI-initiatief blijft het helemaal stil.

Zoals The Register terecht opmerkt, is de eXpanium niet de eerste MP3-speler die gebruikt maakt van cd-R's. Pine was hun op CeBIT 2000 inderdaad voor met de D'Music, die net als het toestel van Philips cd-RW's kan afspelen. Maar nu een grote elektronicafirma met een dergelijk product op de markt komt, krijgt de muziekindustrie - IFPI's Marcel Heymans voorop - enkel meer opportuniteit om te roepen dat cd-schrijvers uitsluitend voor illegale doeleinden gebruikt worden.

Bron: ZDNet, BetaNews, The Register


EDITORS' CHOICE