NIEUWS

Muziekverkoop daalt

Redactie HiFi.nl | 17 april 2002

De omzet van de wereldwijde muziekmarkt is in 2001 met 5 procent gedaald. De muziekbranche wijt de slechte cijfers aan internet en het cd-branden.

De 'weinig rooskleurige' cijfers zijn dinsdag gepubliceerd door de IFPI, de organisatie die wereldwijd de muziekindustrie vertegenwoordigt. De wereldwijde muziekmarkt verliest 5 procent in omzet en 6,5 procent in aantallen. De omzet bedroeg hiermee 33,7 miljard dollar.

De muziekbranche weet wel waar dit aan ligt: "Het verlies in omzet wordt veroorzaakt door de toegenomen beschikbaarheid van 'gratis muziek' via digitale kopieën en het internet." Met de vraag naar muziek is namelijk niets mis, zo weet de IFPI.

Door te komen met 'nieuwe businessmodellen, nieuwe betalingswijzen en een nieuwe juridische structuur voor de online business' denkt de muziekindustrie terug te komen. Daarnaast neemt de industrie naar eigen zeggen 'actief maatregelen om het massale digitale kopiëren aan banden te leggen'. Hier doelt de IFPI op beveiligen van cd's tegen kopiëren. In Nederland protesteerde deze week de Consumentenbond nog tegen dergelijke maatregelen.

Bron: Webwereld


EDITORS' CHOICE