NIEUWS

Sony SACD (verslag)


Redactie HiFi.nl | 06 februari 2002

Het is moeilijk in woorden uit te drukken hoe een SACD klinkt. Veel audiofielen waren er al achter dat een LP op een goede draaitafel in veel opzichten beter klinkt dan een CD. Een LP klinkt rustiger, natuurgetrouwer en vooral echter. Een SACD klinkt in directe vergelijking met een behoorlijke highend CD speler aanzienlijk opener, veel minder geknepen, en vooral veel vanzelfsprekender.

De echte gebreken van de CD speler vallen voor de minder getrainde luisteraar pas echt op als er na een LP of SACD ineens dezelfde opname op CD wordt gedraaid. Piano-aanslagen klinken dan op de laatstgenoemde meer geknepen, minder echt en los en het algehele klankbeeld heeft toch een licht spoor van een gecompressed geluid. Bij SACD demo’s heb ik nooit een schelle piano aanslag of geknepen strijkers meegemaakt. Ik werd elke keer weer gegrepen door de ongelooflijke schoonheid, natuurlijkheid en ragfijne weergave van details. De totale stilte en rust waarin tonen uit het niets tevoorschijn komen zijn kenmerkend voor SACD en vergelijkbaar met de werkelijkheid in het concertgebouw...

Sony Nederland, in de persoon van Fred Haanebeek, demonstreert in de eerste weken van februari SACD-opstellingen bij hem thuis. HiFi.nl kreeg echter de primeur: HiFi.nl-auteur Sebastiaan de Vries luisterde en schreef een eerste artikel over zijn indrukken van deze luistersessie. Dit verslag bevat ook een uitgebreide inleiding bij (de techniek en consequenties van) SACD.

Lees het volledige artikel.

EDITORS' CHOICE