NIEUWS

CES: Niroson, Revox, Arcam en Bryston


Redactie HiFi.nl | 11 januari 2002

Tijdens de CES expo introduceerde Niroson een prototype surround systeem bestaand uit slechts twee smalle speakers en een compacte subwoofer. Het Niroson systeem is ontwikkeld in samenwerking met Martin Logan en werkt door een zelfsturende drie-kamer enclosure die huist in de linkse, center en rechtse front drivers. Aan de achterkant is eenzelfde opzet gemaakt en een drie woofer sub die erg weinig plaats in beslag neemt. De ontwikkeling van het systeem zal pas in de tweede helft van dit jaar worden afgerond.

Ook Revox showt op het CES een systeem voor de kleine kamers: het E-642 plasmascherm en vijf kleine speakers. De E-642 is een 42 inch plasmascherm met een geïntegreerde NTSC/PAL tuner en heeft een contrast ratip van 750:1. De speakers maken deel uit van het M-51 surround sound systeem. Onderdeel van het M-51 systeem is een DVD/CD speler, decoder, FM tuner, phono preamp en vijf versterkings kanalen.

Arcam heeft een nieuwe achtkanaals preamp/processor, ook met een integrale phono stage, en een zeven kanaals amplifier met een vermogen van 150 W. De Arcam ondersteunt alle bekende surround sound formaten, heeft instelbare inputs en houdt de processing van analoge en digitale input gescheiden. Het prototype is een resultaat van twee jaar onderzoek. Naast de nieuwe preamp/processor showt Arcam de DV88 DVD speler, die zowel standaard als HDCD compact discs aankan en ook CD-R en CD-RW discs. Natuurlijk speelt de DV88 ook MP3 encoded CD’s en een speciale versie DV88P heeft een progressive scan video output. Het bedrijf werkt aan een output board voor multichannel DVD-Audio, maar heeft geen plannen om iets te doen met SACD.

Bryston’s partnerschap met de Britse luidsprekerfabrikant PMC heeft al een aantal opvallende ontwerpen. De cobalt blauwe AML1 is een twee weg aangedreven monitor en is ideaal voor systemen in small-to-medium rooms. Tijdens het CES lanceert PMC de TLE1 – een smalle subwoofer met twee drivers. Kenmerken zijn een flat frequency response van 22 Hz, een interne 150 Watt amplifier, een variabele roll-off en een continue variabele fasse response.

EDITORS' CHOICE