NIEUWS

Nieuwtjes in Home Cinema


Redactie HiFi.nl | 17 mei 2000
De strijd om de snelste verbinding met het internet lijkt uitsluitend bestemd voor de computer-branche. Niets is minder waar!! Met de introductie van ADSL, Satelliet-downlink en DSL begint de wereld van de Home Cinema pas goed en wel.

Door technologische ontwikkelingen is het op dit moment mogelijk om 'streaming-video' de huiskamer binnen te krijgen. De bitrate die hiervoor benodigd is ligt zo rond de 2 Mb/s. Maar nu nog het geluid? Om Dolby Digital/DTS plus een HDTV-beeld binnen te krijgen is een vele malen hogere bitrate noodzakelijk. Dit zal echter niet langer als een jaar duren. Met DSL bijvoorbeeld zijn bitrate's to 100Mb/s te realiseren!


Wat betekent dit nu voor de eigen thuisbioscoop?
Ten eerste een gigantische vlucht van het begrip 5.1. Omdat bijna ieder programma of film in 5.1 uitgezonden gaat worden zal de wens naar een thuisbioscoop veel groter zijn als eerst. Nu is DVD de enigste drager van het Dolby Digital gebeuren, straks alle uitzendingen. Daarbij komt dat er ten alle tijde een (bijna) onbeperkte keus is aan films, documentaires, etc. Op dit moment zijn er onderhandelingen tussen ISP's en ondernemingen die Video-servers hebben over het leveren van 'video-on-demand'.

Ten tweede zal door 'progressive scan' en HDTV-ontwikkelingen de beeldkwaliteit van zowel TV-uitzendingen als Beeld-dragers bijna verdubbelen. Door deze verdubbeling neemt de beeldkwaliteit van diverse projectoren met sprongen toe. Het resultaat is een haarscherp beeld zels met relatief veel omgevingslicht.

Ten derde: de computerwereld ziet duidelijk de integratie met de TV en heeft nu al een uitgebreid aanbod aan grafische kaarten die HDTV uitsturen. Weergave van een 'on-line' racespel samen met tien andere 'surfers/spelers' in Dolby Digital is het summum waar iedere 'spelfanaat' op zat te wachten.

Bron: De Opera

EDITORS' CHOICE