ARTIKEL

Dolby Digital Cinema

Redactie HiFi.nl | 19 februari 2012

Bedenk dat bij ALLE genoemde Dolby Pro-Logic systemen de informatie die naar de speakers wordt gestuurd uit een matrix decoder afkomstig is. We spreken hier dus niet over discrete kanalen, zoals bij Dolby Digital 5.1 of Dolby TrueHD.

Dolby Volume levert een consistent volume tijdens het televisie kijken en elimineert irritante volumeverschillen. Of het nou gaat om reclames tussen TV shows of tussen verschillende apparaten in het home theater systeem. Verder gebruikt dit systeem een adaptieve `loudness`, die niveaus en basweergave aanpast aan het door de gebruiker ingestelde volumeniveau.

Dolby Volume

Dolby Virtual Speaker maakt het mogelijk een surround-ervaring te beleven met twee speakers. Het is mogelijk om een geluidsbeeld te krijgen dat zelfs breder is dan de onderlinge afstand tussen de speakers.

Er zijn nog wel een aantal technologieën die we hier niet zullen bespreken, omdat ze vooral gebruikt worden voor camera`s, gaming, PC`s en mobiel gebruik. Dit valt buiten het bestek van dit artikel.

Video processing
Sinds korte tijd houdt Dolby zich ook bezig met video. Hieronder de verschillende technieken die ze hiervoor op de markt hebben gebracht.

Dolby Contrast & Dolby Vision - Het is lastig voor LCD televisies om ècht zwart weer te geven. LCD heeft altijd achtergrondverlichting nodig die door het scherm heen schijnt, maar wanneer ‘zwart’ moet worden weergegeven, lekt er altijd een beetje achtergrondverlichting door de vloeibare kristallen in het scherm, zodat zwart meer lijkt op donkergrijs. Je kunt natuurlijk de achtergrondverlichting dimmen, maar dat gaat ten koste van de totale helderheid van het beeld. Zogenaamde LED LCD TV`s gebruiken LED`s als achtergrondverlichting, wat voordelen biedt ten opzichte van de normaal gebruikte `tl balken` achter het LCD paneel, omdat ze lokaal zijn te dimmen.

Het Dolby Theater in San Francisco

Zowel Dolby Contrast als Dolby Vision gebruiken technieken om de individuele LED`s in de achtergrondverlichting van LCD televisies zo slim mogelijk te dimmen. Door middel van een berekening over het videobeeld wordt bepaald hoe fel iedere LED schijnt. Hierbij is het mogelijk dat één LED volkomen zwart (uit) is, terwijl een LED ernaast fel schijnt, of dat de twee een verschillende helderheid hebben. Op deze manier kun je veel dieper zwart krijgen, aldus Dolby.

Dolby Contrast kan gebruikt worden met huidige LED’s, Dolby Vision is een toekomstgerichte techniek die speciale algoritmen combineert met LED’s die helderder en feller schijnen dan de huidige generatie.

 

Dolby Professionele bioscoopsystemen
Dolby heeft ook een aantal technieken ontwikkeld om de bioscoopweergave naar een hoger plan te trekken.

Dolby Digital Cinema – Om de gehele logistiek rondom het binnenhalen, opslaan, transporteren en vertonen van een digitaal aangeboden film te stroomlijnen, is Dolby Digital Cinema in het leven geroepen. Zo maakt Dolby Screen Server het proces van de film laden tot vertonen makkelijker en zorgt het Dolby Theater Management systeem ervoor dat de films op de juiste tijden worden gescheduled.

Dolby 3D, eerder bekend als Dolby 3D Digital Cinema, is – zoals de naam doet vermoeden – het Dolby systeem voor digitale 3D weergave in de bioscoop. De technologie is afkomstig van Finitec en wordt door Dolby in licentie gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een digitale projector die zowel 2D als 3D films kan vertonen. Voor 3D presentaties wordt een ander kleurenwiel in de projector geplaatst. Dit kleurenwiel bezit naast het standaard rode, groene en blauwe filter een additionele set filters rood, groen en blauw. De additionele set filters heeft net iets afwijkende kleuren, waardoor het met een bril met diezelfde afwijkende filters in een van de glazen mogelijk wordt 3D te zien. Op deze manier is het mogelijk met een enkele projector zowel de linker als rechter helft van het 3D beeld simultaan te projecteren.

De brillen die gebruikt worden bij Dolby 3D zijn duurder en fragieler dan de brillen die gebruikt worden bij conventionele 3D systemen zoals RealD, die gebruik maken van circulair gepolariseerde glazen. De Dolby brillen zijn derhalve niet wegwerpbaar. Een belangrijk voordeel bij Dolby 3D is echter, dat er gebruik kan worden gemaakt van conventionele projectieschermen.

Dolby Surround 7.1 – Dolby heeft voor de bioscopen een echt discreet 7.1 surroundformaat ontwikkeld, dat Dolby Surround 7.1 wordt genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van vier surround-kanalen, namelijk linkszij, rechtszij, linksachter en rechtsachter.

Kijk voor meer informatie op de internationale website


EDITORS' CHOICE