Conclusie

René van Es | 18 juni 2001 | Pro-Ject HiFi

Tot slot

Had ik enige maanden geleden nog het idee met het inzetten van de DIP van Monarchy Audio bijna een analoog geluid te hebben bereikt, vandaag de dag kom ik daarvan terug. De Pro-ject Perspective met de Pro-ject 9 arm in combinatie met mijn Highphonic element is in staat tot een verrassende muziekweergave. Deze speler is een flinke stap voorwaarts t.o.v. mijn Thorens TD160/Hadcock/Highponic combinatie. In deze arm kan de Highphonic zijn ware kracht laten zien en kracht is er. De essentie van de muziek is veel beter hoorbaar dan op een CD. Natuurlijk zijn er ook de nodige middelmatige plaatopnames in mijn kast te vinden, die het afleggen tegen een goede CD, maar daar waar aandacht is besteed aan opname en persing, verslaat de Pro-ject de CD op alle fronten. Bovendien is de speler een lust voor het oog. De directe concurrent van de Pro-ject is denk ik de Clearaudio Champion met een Rega 250 arm, net iets duurder en zonder stofkap. Wie de spelers vergelijkt valt op dat Clearaudio meer aan de motor heeft gedaan en het plateau geheel uit kunststof heeft vervaardigd overeenkomstig het chassis, maar de Pro-ject heeft daarentegen een in hoogte verstelbare arm (wellicht ook een betere), een verend sub chassis, een niet resonant sandwich plateau en een stofkap. Ten opzichte van de fraai afgewerkte Mitchell’s is de Pro-ject goedkoper en toch minstens zo’n aandachttrekker. Rega, de andere belangrijke maker van platenspeler, heeft niet een dergelijk uiterlijk in de beschikbare modellen en is naar mijn idee wat minder gunstig geprijsd dan de Pro-ject.

Michel Zwaard (Zwaard HiFi) en Bob van Dam (Acson Mijdrecht), deze Pro-ject Perspective ziet u niet meer terug. Anno 2001 een platenspeler kopen lijkt een bijzondere zaak, maar wie net als ik een met zorg opgebouwde collectie LP’s heeft staan in de kelder, doet zich zelf en zijn familie ernstig tekort door geen platenspeler in huis te hebben. En daar ik denk dat het toch wel de laatste platenspeler is die ik in mijn leven zal kopen (ben er van overtuigd dat deze jaren en jaren mee zal gaan) is uiterlijk ook een rol gaan spelen. De combinatie van aanzien, gebruiksgemak, arm kwaliteit, geluidskwaliteit en relatief zeer gunstige prijs hebben mij doen besluiten de speler permanent te laten staan. Een echte aanrader!

Gebruikte apparatuur:

Pro-ject Perspective serienummer PJPER-1256
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 mono geschakelde klasse A versterkers
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Audio Alchemy DDE V3.0 Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Kabels: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Supra 2 x 4 mm2 Classic
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Trichord Clock 2, rubber netkabels, WBT steker materiaal

MERK

EDITORS' CHOICE