ARTIKEL

Arcam DV139

Last but not least kregen wij ook in de Arcam fabriek demonstraties van de nieuwe DV139 DVD-speler. In Engeland al uitgebracht, is deze nog nieuw te noemen in Nederland. Dus interessant om eens te bekijken wat de bijzonderheden zijn van deze top-speler van Arcam.

De DV139 wordt ingeschaald boven de DV137 en heeft als extra een ABT1010 1080p video scaler van Anchor Bay, een ‘ broadcast’  kwaliteit ABT102 video deinterlacer, twee audiofiele toroidale transformators en een uniek Arcam FMJ ‘tri-laminate anti-vibration SDS (Sound Dead Steel) chassis’ (oftewel, een stevig apparaat).

Er zijn steeds meer displays die een 1080p signaal accepteren en dan is het goed te weten dat de video-processing in de DV139 in ieder geval zorg kan dragen voor een sterk verbeterd beeld. Om een voorbeeld te geven, gaf de DV139 op de SIM2 C3X projector bij Arcam een beter beeld op 720p dan op een van de interlaced instellingen. Een aardige indicatie van de kwaliteit van de gebruikte de-interlacer/scaler.

Naast de nieuwe menu’s en mogelijkheden die ook in de DV135/Solo Movie zijn geimplementeerd, heeft de DV139 ook een unieke ‘CD-direct’ functie, die o.a. alle video-circuits uitschakelt en in de demo-ruimte van Arcam een dramatische verbetering gaf op de CD-weergave. Het had de levendigheid en rust (een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid), die in mijn herinnering alleen de CD36 van Arcam had gehaald. Het geluid was sowieso al beter dan ik ken van de CD192. Een absolute aanrader dus als vervanging van de CD-speler!

Al met al een behoorlijk indrukwekkende lijn van nieuwe apparaten, ga dat beleven bij de dealer!


EDITORS' CHOICE