ARTIKEL

Nieuwe loot

Tijd om kennis te maken met een nieuwe loot aan de Focal-stam. Als gastheer in de luisterruimte maakt hier een set Chorus 826 uit de nieuwe, betaalbare Choruslijn zijn opwachting. De nieuwe 800 series vertegenwoordigen de derde generatie van de succesvolle Chorus-lijn die de opvolger is van de eerste generatie (2000) en de tweede (2003). De derde generatie, beter bekend als de Chorus-V lijn zal op een aantal punten sterk verbeterd zijn ten opzicht van zijn voorgangers. Naast de kwalitatief hoogwaardige eigenschappen van deze lijn is meer nog dan bij de eerdere lijnen aandacht besteed aan de esthetiek van het ontwerp.

Opmerkelijk zijn de V-lijnen die vanaf diverse invalshoeken goed te zien zijn. Dit fraaie resultaat is te danken aan de inspanningen van het bekende designhuis Pineau & Le Porcher in Parijs. Men heeft duidelijk voor de V-vorm gekozen omdat is gebleken dat deze de contouren vormen van verschillende andere succesvolle ontwerpen in de automobielindustrie en architectuur. De strakke V-lijnen kennen aan het ontwerp een sterk karakter en persoonlijkheid toe. Maar wat heeft men aan een mooi gezicht als het karakter niet in overeenstemming is? Vandaar dat men bij Focal ook veel aandacht heeft geschonken aan alles onder de kap: speciaal voor de 800 serie is de TNV tweeter opnieuw ontworpen met als resultaat een harmonische vervorming die bij 1000 Hz slechts een derde bedraagt van de TNV tweeters in de vorige generatie Chorus luidsprekers. Het spreekt voor zich dat de detailweergave ten opzichte van de vorige generatie sterk verbeterd is. Ook de lagetonen weergave heeft vergeleken met de vorige serie een hoop extra aandacht gekregen. Een slim ontwerp van de baspijpen alsmede een uitgekiende plaatsing in de slanke kast draagt er zorg voor dat het basbereik verder toeneemt zonder in te hoeven boeten in kwaliteit. Dit dankzij een zo perfect mogelijke afstemming –Powerflow systeem- tussen de baspoort aan de onderzijde en de voorkant.
De W-shape glasfiber conus voor het midden en laag zijn gebleven alsmede de stijve, resonantiearme kast met MDF wanden van minstens 20 millimeter dik voor de baffle en 25 millimeter voor de zijwanden. Nog een voordeel van de V-vorm: nergens in de kast lopen de wanden parallel waardoor staande golven zich niet kunnen opbouwen in de kast.

Direct onder de Chorus 800 is de Chorus 700 lijn gesitueerd. In hoofdlijnen is deze meer betaalbare lijn afgeleid van de 800 lijn zonder te veel te moeten inboeten in kwaliteit. De 700 lijn onderscheidt zich in een eenvoudiger afwerking en het ontbreken van een Powerflow-systeem van de duurdere 800 lijn.

EDITORS' CHOICE