(Gesponsord artikel)HI-VISIT


René van Es | 09 september 2004

Tussen de woorden van Wim door maak ik en passant kennis met de overgebleven twee medewerkers van Joenit, Marc Vanuvel die de Franse markt openbreekt voor Totem en Ellen Roosenboom die altijd in Mechelen te vinden is en in staat voor telefoon, administratie en verzending van goederen. Eigenlijk zijn de mensen van Joenit multidisciplinair. Hilde doet onder andere de verkoop van elektronica componenten, repareert apparatuur en vervaardigt Chord kabels op basis van klantspecificatie. Wim is ook van vele markten thuis. Organiseert beurzen, ontwerpt brochures, schrijft software, ontwikkelt producten (zoals de Joenit phono versterker), repareert ernstige storingen, en ontwikkelt elektronische schakelingen voor de industrie. Die elektronische schakelingen zijn een uitvloeisel van de elektronica shop. Tijdens verkoopgesprekken over halfgeleiders gaat het nog wel eens over de toepassing in een eindproduct waar iemand mee worstelt. Soms neemt Joenit dan op zich om het eindproduct te maken voor de klant.

Zo zijn de Belgische Spoorwegen grootgebruikers van door Joenit op maat ontwikkelde schakelingen maar ook Proctor & Gamble. U kent vast de “Pringels” chips wel. Wat u vast niet weet is dat Joenit een deel van de besturing heeft geleverd voor alle Pringels fabricage lijnen over de hele wereld. U luistert niet alleen naar Totem op Rega maar eet daarbij ook nog “uit de hand” van Joenit. Overigens zijn deze bezigheden niet meer het speerpunt voor Joenit. Dat is na zestien jaar de distributie en wat daar bij hoort. Joenit heeft in België ongeveer 20 dealers, in Nederland 30, in Frankrijk waar Mark hard aan werkt aan uitbreiding 10 en in Engeland 25. Om Engeland te voorzien is Wim met regelmaat een week aan de overkant van het Kanaal te vinden. Hij verkoopt daar Totem aan dealers. Voor mij een gekke situatie dat een Belg Canadese speakers verkoopt in Engeland. Voor Wim een doodnormale zaak. Hij heeft gelijk als hij zegt dat Groningen – Mechelen niet veel verder reizen is dan Londen – Mechelen. Dus waarom niet de UK markt voorzien van Totem. De kosten voor verzending vallen erg mee, met zeecontainers komen de Totem speakers uit Canada en UPS bezorgt ze Europees vanuit Mechelen. Dus ook voordelig naar Engeland.

Dealerdagen Joenit (c) Xingo

Totem in Engeland is een opmerkelijk verhaal van Wim: Vince is totaal geen zakenman en verzocht ons de Engelse markt te betreden. Wij hadden al contacten met Engeland vanwege de onderdelen distributie, maar de hifi markt was voor ons onbekend. Op verzoek van Totem hebben Martijn en ik een luisterruimte ingericht op de Londense Hifi show. Ons leek dat zinloos, geen dealers, geen verkooppunten en een publiek dat totaal onbekend s met Totem. Tot onze eigen verbazing hadden we na de show al drie dealers in de UK en orders in onze zak. En dat is uitgegroeid tot 25 dealers. Dat hadden er al meer kunnen zijn maar de afstanden in Engeland zijn behoorlijk groot terwijl het wegennet lang niet altijd bestaat uit motorways. Reizen kost veel tijd. In Engeland zijn we een totaal andere benadering tegengekomen van Hifi als hier op het continent. Dat merkten we al op de beurs waar luisteraars niet in het minst geïnteresseerd bleken in laagweergave, maar des te meer in ritme, in midden en hoogweergave en zuiverheid. Hoe beter de timing, hoe gemakkelijker je iets verkoopt. Vandaar dat Linn en Naim zo succesvol zijn. Ook zie je een andere benadering vanuit de dealers. Zelfs als ik zonder afspraak langskom zijn ze zeer geïnteresseerd waar ik mee aankom en gaan de speakers gelijk uit de doos om naar te luisteren. Het “hobby gehalte” is in Engeland veel hoger en gaat boven de bedrijfsvoering. Wie in Engeland een audiowinkel heeft is vrijwel altijd gedreven vanuit de hobby en de liefde voor muziek. Iets wat ik minder terugzie in onze contreien. Al met al vraagt de verkoop in Engeland een heel andere aanpak. Mijn Engels is er wel op vooruit gegaan na drie jaar Totem verkopen. De tijd waarin ik ooit met Vince met handen en voeten communiceerde ligt ver achter mij.

Langzaam maar zeker laten we in ons gesprek de hifi wereld achter ons en praten we over zaken als design, woninginrichting, eten en drinken, hoe een mens dingen waarneemt en herinnert en levenshouding. Wim blijkt een mens met een eigen visie op het leven. Hij houdt van de natuur en van evenwicht. Geen opzichtige kleding voor hem of fel gekleurde interieurs. De afspiegeling daarvan zie je in zijn pand en de tuin. Hoor je ook terug in zijn woorden. Hij geniet graag met echtgenote Hilde op een rustige manier van hun gezin met twee zoons. Zo is voor hen de avondmaaltijd heel belangrijk. Meestal pas om zeven uur thuis gaan ze in de keuken aan de slag, tegen acht uur aan tafel om daar minstens tot tien uur met het gezin aan te zitten. Onze Hollandse manier van zes uur aan tafel en voor halfzeven aan de afwas is niets voor hen. Op een zelfde manier geniet hij van muziek. Gaat hij om met mensen en kiest zijn leveranciers. Intens en met gevoel. Logisch dat Rega, Totem en Chord door Joenit verdeeld worden als je Wim leert kennen.

EDITORS' CHOICE