ARTIKEL

Mordaunt Short en Boston Acoustics

Eric de Boer | 01 september 2010 | Fotografie Eric de Boer

Wederom was Adam Shaw-Cotterill door D&M ingevlogen om te vertellen over de nieuwsitems van Mordaunt-Short. Als Business Development manager is Adam nauw betrokken bij het ontwerpen en produceren van ieder luidsprekerproduct van dit al sinds 1958 bestaande merk. Omdat de speakerfabrikant valt onder de vlag van Audio Partnership PLC, waaronder ook Cambridge Audio wordt ontworpen, kan het team rekenen op de expertise van meer dan dertig vakkundige medewerkers en toch het ‘eigen’ signatuurgeluid behouden.


Mordaunt Short

De vrolijke Adam (zelf een fervent liefhebber van streaming audio) meldde ondermeer dat de succesvolle Avianoreeks een kleine verbetering had ondergaan. Het betreft de instapper, de Aviano 1, die tonaal iets uit de spreekwoordelijke toon viel ten opzichte van de rest van de serie en nu (in samenspraak met Ken Ishiwata) hernieuwd op de markt komt met de toevoeging XR.


Adam met Carnival Series

Ook nieuw in Nederland is de Carnival serie van het Britse merk. De serie richt zich op de onderkant van de markt en biedt volgens Adam erg veel muzikaliteit voor weinig geld. Een set boekenplankspeakers uit deze serie kost nog geen 200 euro en vult een gat in de markt, aldus Shaw. Er is ook een vloerstaander (299 euro/st.), een subwoofer (299 euro) en een centerspeaker te krijgen in de serie.

Van Boston Acoustics was er dit jaar niet veel nieuws te melden. De soundbar TVee is vernieuwd met een 2.0 versie, De draadloze actieve subwoofer die bij de TVee 2.0 wordt geleverd is vrij compact en kan makkelijk worden geplaatst. De decoders van de soundbar zijn vernieuwd en het apparaat kent een totaal vermogen van 100 Watt. Van de populaire compacte speakerset SoundWare is sinds kort ook een 2.1-versie verkrijgbaar, handig voor gebruik bij de computer bijvoorbeeld.


Boston Acoustics

Het grootste Boston Acoustics nieuws was toch wel de nieuwe vloerstaande luidspreker uit de vorig jaar geïntroduceerde Reflection Series: de RS326. Deze drieweg speaker werd door Ken Ishiwata gebruikt om zijn nieuwe KI Pearl Lite componenten te demonstreren en zoals u kon lezen klonk dat zeker niet verkeerd. De in hoogglans zwart afgewerkte speaker is vrij slank en kent een adviesprijs van net geen duizend euro per stuk. Zoals de rest van de serie zijn de woofers en middentoners opgebouwd uit een vezelhoudend keramisch copolymeer materiaal met scheidingsfilters werkend op 600 en 3700 Hz. De impedantie ligt op 4 ohm en de speaker kent een gevoeligheid van 89 dB, waardoor hij vrij gemakkelijk kan worden aangestuurd. En ondanks de slanke kast geeft de speaker al bas weer vanaf 38 Hz. Door de toevoeging van de RS326 is de serie nu dus vrij compleet te noemen.

En na wat foto’s te hebben geschoten, een fijne lunch met onder andere Adam waarbij het gesprek al snel op streaming komt en een korte ontmoeting met Ken gaat de reis al snel weer naar huis, om de lezers van Hifi.nl snel van de eerste indrukken kond te toen. Op naar de volgende show, meer nieuws en na de volgende zomer weer terug naar Zeist?


EDITORS' CHOICE