ARTIKEL

SACD, bezoek aan Fred Haanebeek van Sony


Sebastiaan de Vries | 06 februari 2002

Conclusie

Voor wie de stap durft te zetten is SACD in zowel multichannel als stereo een ware verbetering in muziekreproductie. Voor rond de 3000 euro kan men al een set op topniveau neerzetten. Dat dat kan bewees de demoset bij Fred Haanebeek.

SACD biedt onbegrensde mogelijkheden. Je kan zo ver gaan als je zelf wilt. Zo lieten eerdere demo’s van Philips met vijf B&W Nautilus 801’s versterkt door Passlabs monoblokken horen (lees ook: verslag SACD demo op VAD Show 2001 - red.), dat de klankkwaliteit met highend apparatuur naar een ongekend niveau kan worden gebracht.
Ik moet eerlijk zeggen dat SACD de draaitafel toch echt wel verslaat en haast dezelfde natuurgetrouwheid biedt als de LP. Al zal een highend draaitafel met dito element nog een klein stapje beter zijn (wat ik toch echt betwijfel), dan wint SACD met zijn multichannel mogelijkheid het met grote voorsprong in termen van realisme, rust en stilte en niet te vergeten duurzaamheid.
SACD en multichannel hebben mijn horizon verbreed, en ik ben ook vastbesloten een dergelijke systeem in de toekomst aan te schaffen.

SACD is ondertussen voor iedereen financieel bereikbaar is en geloof me, eenmaal SACD gehoord, en je wilt het hebben. Ook op het vlak van de muziek zelf, is steeds meer software beschikbaar, zowel in stereo, als multichannel. Er moet echter nog veel via het internet besteld worden, maar de bedoeling is dat we in de toekomst steeds meer SACD’s in de platenzaken gaan vinden.

DVD-Audio is tevens een grote stap vooruit in digitale techniek, maar het verschil tussen DVD-Audio en SACD is voor mij persoonlijk als volgt. Bij DVD-Audio dacht ik van, Wow, wat open en los!. DVD-Audio is ook echt wel een goed formaat. Bij SACD werd ik helemaal stil en werd ik naar een andere dimensie gebracht. Het betrekt je op een magische manier bij de muziek. SACD is niet ietsje beter, SACD is een geheel eigen muziekbeleving. En voordat mensen denken dat we alleen maar leuke verhalen willen schrijven, dit is mijn oprechte mening, waar ik vierkant achtersta en mijn verantwoording voor neem.: SACD raakt me in het hart en ik meen het ook vanuit mijn hart.

Tot slot wou ik het de analoog liefhebber niet ontnemen deze foto`s even te laten zien. In tegenstelling tot deze moderne techniek, hier waar het mee begon. Een analoge 78 toeren draaitafel met interne hoorn uit 1909. Fred’s passie en hobby. Je moet hem nog opwinden, en de versterking gebeurt geheel zonder electronica. Direct van de naald naar een grote hoorn. En ik moet zeggen, de klank van koper en blazers heeft echt wel wat.

Ik eindig dit artikel met mijn hartelijke dank naar Fred Haanebeek voor zijn gastvrijheid en demo. Tot slot zou ik zeggen. Go SACD!

(Voor vragen op en of aanmerkingen over deze materie kunt u me natuurlijk mailen.)

Interessante links

Hardware
http://www.sharp-usa.com/products/TypeLanding/0,1056,s61,00.html (Sharp SACD speler)
http://www.sacd.philips.com/intro.html (Philips SACD en algemene info)
http://www.accuphase.com/dc_dp_e.htm#dp-100 (Accupahse DP-100/DC-101SACD loopwerk en converter)
http://www.sony.nl/Sacd/ (Sony SACD Nederland)
http://www.sel.sony.com/SEL/consumer/sacd/static/(Sony SACD hardware, en algemene info)
http://www.marantz.com/hifi/europe/index.html (Marantz)

Online SACD softwarestore
http://www.super-audio.de/
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00005OAIB/002-0120606-4418436
http://www.ccnc.de/aktuelles.html

SACD Algemeen
http://www.audiorevolution.com/equip/dvdavssacd/ (SACD Techniek)
http://www.soundreproduction.com/discussion/sacd_fo

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »