(Gesponsord artikel)HI-VISIT


René van Es | 09 september 2004

Eenmaal weer binnen zetten we het gesprek met Wim voort aan het bureau van Martijn. De heren vullen met regelmaat elkaars verhaal aan. Hilde en ik zijn begonnen met een kleine elektronica onderdelen winkel zoals jullie die in Nederland ook hebben. Het was en is zowel detailhandel als groothandel en wij leveren ook aan de industrie hier in de omgeving van Mechelen. Door mijn liefde voor muziek, die zich onder andere uitte in DJ-werk was het haast onvermijdelijk dat ik ook audio apparatuur verkocht in de winkel. Jarenlang heb ik zelf gespeeld met Link speakers en Kef systemen waarachter een Lenco draaitafels zijn werk deed. Met daartussen een Restek versterker. Een hifi man was ik toen niet in hart en nieren, veel meer een techneut. Lenco ging te ziele en Thorens was hier slecht leverbaar. Uit boekjes leerde ik de naam Rega. Dat leek mij een waardige vervanger. En iets moois voor in de winkel. Van het één komt het andere en tenslotte had ik al geleerd hoe je distributie kunt doen (door de elektronica onderdelen) daarom stelde ik Rega voor het product in de Benelux aan de man te brengen. In de UK begrepen ze helemaal niet wat Benelux inhield maar ik mocht uiteindelijk mijn gang gaan. Zo ben ik gestart met deze tak van Joenit. Om een alternatief te bieden voor de eigen Rega elementen kwamen we terecht bij Sumiko. Dat werd het tweede merk. Rega groeide ondertussen en kwam zelfs met een CD-speler uit.Als je Rega kent en hun filosofie dan mag je dat als heel bijzonder beschouwen. Rega heeft een heel stabiele productie en brengt niet steeds nieuwe lijnen uit. Dat is ook niet nodig en onze klanten verwachten dat ook niet van Rega.

Joenit

Met Vince Bruzzese kwamen we in contact omdat de Amerikaanse distributeur van Rega ook Totem verkoopt. Opmerkzaam gemaakt op de luidsprekers zijn we met Vince in gesprek geraakt. Met handen en voeten want mijn Engels was in die tijd erg slecht. En Vince spreekt geen Vlaams. Het klikte al snel tussen ons, niet alleen vanwege de opmerkelijke kwaliteit van Totem luidsprekers maar ook met Vince als mens. Om zijn product op waarde te schatten moet je eigenlijk iets weten van de man zelf. In onze brochure gaan we daar dieper op in maar in het kort komt het hier op neer. Vince is een zeer gelovige man. Hij kwam in Canada, waar hij vanuit Italië naar toe emigreerde in 1956 met zijn ouders, in contact met de Indianen cultuur. Een Indiaan beschouwt het aardse leven als onbelangrijk en richt zich op het hiernamaals. De brug tussen het heden en het hiernamaals is de voor de Indiaan een totem. Een entiteit die de Indiaan gidst door het leven en de connectie vormt naar een volgend leven. Vince is zeer onder de indruk geraakt van de Indiaanse cultuur en zag zijn Totem als een connectie tussen het hedendaagse bestaan en muziek. Vandaar de naam voor zijn luidsprekers. De namen van de speakers verwijzen op Indiaanse manier naar hun eigenschap. De Arro (pijl) munt uit in snelheid, de Shaman is zijn topproduct. Voor een Indiaan is de Shaman degene die het meest spiritueel is en het dichtste nadert tot het hiernamaals. Totem luidsprekers is net zo stabiel in de productreeks als Rega. Het eerste type de Model One uit 1989 is nog steeds te koop. Bijna elk type dat Totem ooit op de markt bracht blijft in productie. De lijn is inmiddels behoorlijk groot en erg succesvol uitgebreid met monitors, vloersstaanders, subwoofers, In-wall speakers en centers.

Joenit

Joenit

Een monitor speaker hoort op een stand te staan en daar kozen we Partington voor. Peter en Gayle Partington maken een product aangepast aan onze wensen en doen dat op een manier die ons aanspreekt en aansluit bij onze bedrijfsinstelling. Zo komen we tot een optimale aanpassing van stand en luidspreker, gehoormatig en visueel. Tenslotte voeren we sinds een tijdje Chord kabels. Ik zal straks vertellen wat we verder in Engeland doen, maar voor nu volstaat om op te merken dat ik met Nigel Finn van Chord in contact kwam via een Engelse dealer van Totem. Wat ik van het eerste contact verwachtte was de gebruikelijke marketing taal met veel opgeblazen redenen waarom Chord kabels geweldig zouden zijn. Niets was echter minder waar toen Nigel met opmerkelijke gedrevenheid begon over technische details, productie methodes en welke eigenschappen van kabels een hoofdrol spelen in muziekweergave. Die passie voor techniek en zijn heldere manier van verklaren spraken mij zo aan dat ik met Chord kabels aan de slag ben gegaan. Natuurlijk waren wij bij Joenit overtuigd van het nut van kabels en het verschil dat ze maken in een set, maar we vertikken het daar duizenden euro’s voor neer te tellen of te vragen. Chord is ook geen budget merk, ook zij hebben interconnects van 700 euro de set, maar we merken dat we met Chord tot een wezenlijke verbetering komen die in de pas loopt met de vraagprijs. Chord is zo’n merk dat net als Rega en Totem veel doet aan innovatie maar op een rustige en bescheiden manier. En zeer, zeer gedegen. Daarmee is het plaatje rond en bieden wij als Joenit een totaalpakket, waar overigens tot op heden beeld bewust is uitgelaten.

EDITORS' CHOICE